Annons

Nu stängs främre bussdörren

Publicerad 30 april 2020

Kalmar länstrafik har fått ett förhandsbesked att Arbetsmiljöverket kommer att besluta att de främre dörrarna på större bussar i länet kommer att hållas stängda.

Foto: Linus Gunnarsson

Tanken är att beslutet ska gälla från och med 8 maj. Kalmar länstrafik kommer att följa det aviserade beslutet och stänga dörrarna från tisdagen 5 maj. Fram tills dess behöver skolor, resenärer och trafikföretagen informeras för att de ska hinna göra de anpassningar som behövs.

Annons

Det betyder att resenärer i fortsättningen enbart ska använda de bakre dörrarna vid på- och avstigning. Förbudet gäller enbart bussar som har två dörrar eller fler. Däremot är det det fortsatt tillåtet att stiga på och av de bussar som bara har en dörr.

I mitten av april begärde fackförbundet Kommunal att Arbetsmiljöverket skulle förbjuda öppna framdörrar på bussarna i Kalmar län med anledning av den rådande pandemin.

– Vi välkomnar ett sådant beslut från Arbetsmiljöverkets då det innebär att de mindre fordonen med en dörr fortsatt kommer att kunna användas. Det är framförallt många skolbarn som åker med dessa fordon och vi vill inte försvåra deras resa till och från skolan, säger Christer Holmgren, i ett pressmeddelande.

Vid den andra stolsraden på bussen kommer det att sättas upp en markering som tydligt hindrar resenärer från att gå fram till föraren. Kunde behöver fortfarande ha en giltig biljett när de åker med Kalmar länstrafik.

– Det är viktigt att kollektivtrafiken i Kalmar län fortsatt fungerar och att invånare kan ta sig till och från arbete, skola och vård. Samtidigt är det även viktigt att förarna känner trygghet på jobbet. Vi kommer se till så att beslutet efterlevs, fortsätter Christer Holmgren.

Nya regler för busstrafiken

• Framdörren och de två främsta stolsraderna stängs av för passagerare. I övrigt går busstrafiken som vanligt.

• Kunder ska ha giltig biljett innan de kliver på bussen. Den köps enklast i länstrafikens app, men även vid försäljningsställen eller i biljettmaskiner. Det går inte längre att köpa biljett ombord på de stora bussarna.

• Föraren ska hjälpa kunderna som vanligt.

• Funktionsnedsatta som behöver hjälp ska fortsatt få det av föraren.

• Passagerarna uppmanas visa extra hänsyn när all på- och avstigning sker via samma dörrar.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons