Annons

Nu startar avvecklingen av kopparnätet

Mellan maj och november i år påbörjar Telia avvecklingen av kopparnätet i Kalmar kommun. I nuläget kommer sex områden att påverkas.
Publicerad 24 april 2020
Foto: BildOla / Mostphotos

Avvecklingen av kopparnätet beror på flera anledningar. Nätet är i snitt 60 år gammalt och då tekniken inte utvecklas längre finns det inga reservdelar att köpa och de drifttekniker som behärskade tekniken är ofta pensionerade. Dessutom har färre och färre kunder efterfrågat fast telefoni via kopparnätet.

– Många hör av sig till oss och är oroliga för vad avvecklingen innebär för det enskilda hushållet, berättar Annika Fonseca, bredbandssamordnare på Kalmar kommun i ett pressmeddelande.

Annons

Samtidigt pågår fiberutbyggnaden på landsbygden för fullt och målet är att den ska vara klar under 2020. Vissa hushåll kan drabbas av ett glapp mellan det att kopparnätet släcks och att fiber finns tillgängligt i området.

– Dessa hushåll kommer att erbjudas en alternativ lösning under tiden. Ingen behöver vara orolig för att stå utan möjlighet att ringa, säger Jonas Svendsén, landsbygdsutvecklare på Kalmar kommun.

Personer med trygghetslarm behöver inte vara oroliga då det bygger på mobiltelefoni och påverkas inte av kopparnätets avveckling.

De områden som påverkas av avvecklingen under 2020 är:

31 maj 2020

• Olsbo

• Resbymåla

• Skäggenäs

• Slakmörestrand

30 september 2020

• Bölebro

30 november 2020

• Långaström

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons