Ny friskola kan öppna i höst: ”Internationell profil”

Friskolekoncernen Nordic International School vars profil med höga krav på ordning och reda, undervisning på svenska och engelska samt elever i skoluniform kan öppna till hösten.
Publicerad 16 januari 2020 • Uppdaterad 17 januari 2020
Foto: Pixhill

Till hösten 2020 kan Kalmar få en ny grundskola. Skolinspektionen har gett tillstånd till friskolekoncernen Nordic International School att etablera en grundskola i Kalmar. Tanken är att skolan ska vara belägen i Nisbethska huset i Kalmar. Fullt utbyggd kommer skolan att erbjuda årskurserna 4-9. I uppstarten kommer ansökan att vara öppen till årskurs 4-7 men i takt med att eleverna blir äldre kommer skolan att utöka med årskurs 8 och 9.

– Vi är väldigt glada över att ha fått tillstånd att etablera oss i Kalmar och Nisbethska huset kommer passa perfekt för vår verksamhet. Vi hoppas att vi, genom vår internationella profil och vårt tydliga kunskapsfokus, kommer kunna erbjuda något som saknats i Kalmar, säger Katharina Sjögren-Edström, VD för Nordic International School i ett pressmeddelande.

Friskolan driver svenska grundskolor med internationell profil och skiljer sig från många genom att ha höga krav på ordning och reda samt utbilda på både svenska och engelska. Dessutom ska eleverna ha skoluniform för elever och klädkod för personal.

Nordic International School driver sedan tidigare skolor i Karlstad, Norrköping och Trollhättan. Nu väljer man alltså att etablera sig i Kalmar.

– Kalmar har en positiv demografisk utveckling och det saknas en skola med en internationell profil, vi anser därmed att det finns utrymme för en skola med vårt fokus, säger Katharina Sjögren-Edström.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.