Nya äventyr på hög höjd
Inom ett par veckor kommer arbetet med att anlägga Kalmars första höghöjdsbana inledas, i ett av skogsområdena på Stensö Camping. Daniel Marin som driver campingen blev tillfrågad av Upzone som hade planer på att starta en bana i Kalmar och Daniel tipsade då kedjan om att Didgeridoo i Kalmar borde göra det.
Banan i Kalmar blir kedjans sjätte i landet och kommer att bestå av totalt trettio hinder fördelade på tre banor i olika svårighetsgrad. Tankar finns också att redan i år göra en fjärde bana anpassad för barn från 4 år.
– Mycket talar för att det kan bli så redan under första året, vi hoppas det. Då kommer vår bana att rikta sig till alla åldrar från 4 till minst 80 år, säger Christopher Rapp och berättar om en annan höghöjdsbana i Borås där de nyligen arrangerade ett 80-årskalas på hög höjd.
För Kalmarföretaget är det en stor investering de gör när de nu blir franchisetagare för UpZone. Paret Rapp driver sedan tidigare Didgeridoo Event och Rappens Lada och kommer nu alltså att driva höghöjdsbanan på Stensö.
– Vi funderade en hel del innan vi bestämde oss för att våga göra det här och vi har redan fått mycket positiva reaktioner av många som hört av sig, berättar Christopher.
Under höstlovet 2019 passade hela familjen Rapp, med döttrarna Noomi, 9 år Tila, 7 år och Tora, 4 år på att själva testa höghöjdsbana i Norrköping för att se om de gillade det, innan de bestämde sig för om de skulle satsa på en bana i Kalmar.
– Det var jättehögt och läskigt, men jag vågade! säger Tila, 7 år och berättar om hur hon åkte linbana över vatten.
– Man skulle antingen krypa ihop som en köttbulle eller ligga rak som en pil och jag valde pilen, det går fortare då.
– Det var då vi insåg att hela familjen verkligen kan vara med, berättar Christopher och Josefin.
– Det ska vara utmanande även för den tuffaste i en grupp och jag måste säga att jag försökte släppa taget om vajrarna och gå fritt, men jag vågade inte den gången, berättar Christopher.
Banan kommer att vara uppbyggd med trettio hinder och däremellan en 500 meter klättring som sitter ihop med zipline med passager på mellan 5 och 100 meter.
– Den längsta ziplinen kommer att bli 100 meter och gå från den högsta kullen i området. Sen kommer banan att bjuda på allt från balans och klättring till nät, hopp och gungor, bland annat ett fritt fall hinder där man hoppar från sin plattform på ca 10-15 m och får en så kallad "perfekt descent" ner till marken, väldigt känslofyllt och otroligt roligt, berättar Christopher som just nu funderar över hur banan kan utformas för att få en lokal touch.
– Läsarna får gärna tipsa oss. Jag funderar till exempel på om det går att få in något inslag som Ölandsbron, ett vattentorn eller kanske en Vasasten, spånar Christopher.
Om vädret är gynnsamt är planen att anläggningen av banan, som görs av ett tyskt företag med mycket erfarenhet av höghöjdsbanor, ska påbörjas i månadsskiftet januari-februari för att vara klar för invigning i april.
– De gör mycket av förarbetet i sitt lager innan de kommer hit. Och vi kommer inte att behöva riva något mer än rensa undan en del sly. I övrigt är det bra mark, gott om yta och naturliga nivåskillnader, förklarar Christopher och Josefin.