Kommunens åtgärder för Kalmar näringsliv – gratis parkering

Publicerad 19 mars 2020

Kalmar kommun presenterar på torsdagen ett stödpaket till det lokala näringslivet. En av åtgärderna är att man från och med 23 mars till 23 juni kommer att kunna parkera gratis i tre timmar på kommunens gula parkeringar. På dessa parkeringar kommer p-skiva att gälla.

- Självklart förmedlar vi de synpunkter som vi får från Kalmars lokala företagare. Det är också viktigt att man har kontakt med sina respektive branschorganisationer för att på det sättet förmedla lokala lägesbilder. Även kommunerna behöver nu lägga i n extra växel för att näringslivet ska klara den kris som vi nu går igenom. Det handlar nu om att mildra varsel och konkurser, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) i ett pressmeddelande.

I stödpaketet som presenterades innehåller följande åtgärder:

• Kommunen undersöker om det är möjligt för restauranger att omgående öppna sina uteserveringar.

• Tillsynsbesök från kommunen som inte bedöms vara akuta skjuts upp.

• Kommunen kommer att behandla företag positivt som begär anstånd med betalning av fakturor och avgifter.

• Från måndagen den 23 mars till tisdagen den 23 juni är alla kommunala parkeringar inom det gula systemet gratis i tre timmar. P-skiva gäller.

• Kommunen kommer att lyssna till önskemål om förkortad betalningstid från leverantörer av varor och tjänster till kommunen.

• Kommunen kommer att behandla företag som hyr lokaler av kommunen positivt om de begär anstånd med hyror. Kommunen uppmanar även privata fastighetsägare att försöka göra detsamma.

• Kommunen subventionerar från och med måndagen den 23 mars gymnasieelever som äter dagens lunch vardagar på valfri restaurang. Subventionen är 75 kronor per elev och dag. Det kan bli aktuellt att erbjuda högstadieelever samma subvention om skolor stängs. Restauranger med lokaler i Kalmar kommun som vill erbjuda subvention, anmäler till kommunen om att vara med på listan över ”Elev-restauranger”. Eleverna tar med sig legitimation och skrivs upp av restaurangen, som sedan fakturerar kommunen. Kommunen rekommenderar restauranger system med take-away för att minska risken för smittspridning.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.