Nya regler för blivande förare – fusk kan ge fängelse

Transportstyrelsen har beslutat om nya regler vid förarprov i syfte att förbättra förarutbildningen och samtidigt minska fusket vid teoriprovet för B-körkort.
Publicerad 4 februari 2020
Foto: Transportstyrelsen

En av regeländringarna är att blivande förare ska ha klarat teoriprovet innan de får göra körprovet. Samtidigt förlängs giltighetstiden för ett godkänt teoriprov från två till fyra månader.

Nytt är också att man inför teoriprovet ställs krav på att lämna försäkran om att inte använda otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt fuska. Med hjälp av denna försäkran ges möjligheten att åtala och straffa eventuella fuskare. Straffsatsen för osann försäkran är böter eller fängelse.

– Förhoppningsvis ska det ha en avskräckande effekt så att vi slipper fuskare vid kunskapsproven, säger Olof Stenlund, utredare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Dessutom kommer far- och morföräldrar godkännas som intygsgivare för den som ska ta kunskapsprovet och saknar giltig identitetshandling, förutsatt att de själva har en giltig godkänd identitetshandling.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.