Annons

Nytt krispaket till kommuner och regioner

Publicerad 2 april 2020
Foto: Roland Magnusson / Mostphotos

Vid en pressträff på torsdagen presenterade regeringen, Centerpartiet och Liberalerna nya budgetåtgärder med anledning av coronaviruset.

Kommuner och regioner föreslås får ett tillskott på sammanlagt 20 miljarder kronor i generella statsbidrag i år, jämfört med 5 miljarder kronor som regeringen aviserat sedan tidigare. Det nya tillskottet på ytterligare 15 miljarder kronor för 2020 är tänkt att stärka kommunsektorns förmåga att upprätthålla samhällsviktiga funktioner som vård, skola och omsorg, samt kollektivtrafik.

Annons

Av den summan är 12,5 miljarder permanenta anslagsökningar, alltså pengar som kommer kommuner och regioner till del även nästa år.

Riksdagen har antagit ett förslag från regeringen som innebär att kommuner och regioner kommer kompenseras för merkostnader kopplade till coronaviruset. Regeringen räknar nu med att kostnaderna kommer att bli högre än beräknat och därför föreslås ytterligare två miljarder kronor gå till detta ändamål, det vill säga totalt tre miljarder kronor. Det är främst ett ökat behov av skyddsutrustning och intensivvårdsplatser som väntas öka kostnaderna för sjukvården och omsorgen.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons