Ökad belastning på samhället enligt länsstyrelsens lägesbild

Länsstyrelsen följer hur smittspridningen och coronaviruset påverkar Kalmar län. Belastningen på samhället kommer att öka enligt en ny lägesbild.
Publicerad 5 maj 2020
Foto: Kalle Blake

Enligt lägesbilden fortsätter smittspridningen av det nya coronaviruset att påverka stora delar av samhället i Kalmar län. Länsstyrelsens bedömning är att belastningen på samhället kommer att öka kommande vecka.

Länsstyrelsens rapport visar att effekterna av det nya coronaviruset blir allt mer besvärligare för delar av näringslivet. Bland annat är besöksnäringen under stor press när öppningsdatum måste senareläggas.

I princip alla kommuner bedömer att verksamheter inom handel och industri är påverkade, i vissa kommuner allvarligt påverkade. I livsmedelsbranschen går det däremot bra.

Trycket på hälso- och sjukvård och omsorg är fortsatt stort. Den kommunala sjukvården är pressad och hälften av länets kommuner vårdar smittade omsorgstagare. Samtidigt är bemanningssituationen ansträngd på många håll. Den kommunala sjukvården jobbar intensivt med uthållighet i bemanning, semesterplanering och långsiktig tillgång till skyddsutrustning.

Länsstyrelsens prognos för kommande vecka

• Ökad belastning på de delar av samhället som är påverkade sedan tidigare.

• Flera större evenemang och tävlingar riskerar att bli inställda med uteblivna intäkter som följd. Besöksnäringens arrangemang och marknadsföring är starkt påverkad och bedömningen är det blir värre.

• Sjukdom och vård av barn gör att många behöver stanna hemma från arbetet även fortsättningsvis. Karensdagen är borttagen och det sänker tröskeln för sjukskrivningar.

• Efterfrågan på flera typer av varor och tjänster minskar, vilket påverkar näringslivet.

• Ökat tryck på räddningstjänsterna i takt med att mark- och skogsbränder blir vanligare.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.