Annons

Ölands Hembygdsförbund stödjer kvarnreparatörsutbildning

Ölands Kvarnförening gick i januari ut med att det är brist på kvarnreparatörer. Nu väljer Ölands Hembygdsförbund att stödja utbildningen.
Publicerad 12 februari 2020
Kennerth Gustafsson, Ölands Kvarnförening
Kennerth Gustafsson, Ölands KvarnföreningFoto: Privat

– Det är egentligen bara en aktiv kvarnreparatör kvar. Därför ser vi inom Ölands Kvarnförening att vi måste göra något för att hantverket ska leva kvar. Vi tagit upp i vår verksamhetsplan att vi måste utbilda nya som kan reparera på rätt sätt, sa Kennerth Gustafsson, ordförande Ölands Kvarnförening till KalmarPosten i januari.

Nu väljer Ölands Hembygdsförbund att stödja Ölands Kvarnförenings utbildning.

Annons

”När vi hörde att föreningen saknade en del medel för att på ett fullgott sätt kunna genomföra utbildningen, tog vi en kontakt och har nu vid gårdagens styrelsemöte fattat beslut om att stödja arbetet med 40.000 kronor ur en av förbundets fonder för dylika ändamål. Det känns som ett värdefullt arbete, och något som i förlängningen blir en värdefull resurs för alla de öländska hembygdsföreningar - och andra - som äger och vårdar öns kvarnar. Förbundet stödjer regelbundet det direkta arbetet med renovering av kvarnar på ön, och arbetar aktivt för att de även fortsatt skall vara en bekant vy i det öländska kulturlandskapet”, skriver Julius Winberg Sääf, förbundssekreterare och Ellinor Jonsson, ordförande i Ölands Hembygdsförbund i ett pressmeddelande.

Det är även klart att två kvarnar som finns i Himmelsberga kommer att tjäna som övningsobjekt. På så sätt kan intresserade besökare ta del av processen.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons