Annons

Öländska ägg poppis i påsk och kristider

Det var inte bara efterfrågan på värktabletter och toapapper som ökade när corona-viruset spred sig över landet. Även efterfrågan på svenska, och framför allt öländska ägg ökade kraftigt på kort tid.
Publicerad 5 april 2020

”Vi blev lite tagna på sängen”

– Det går inte att få hönsen att värpa fler ägg, men vi hjälps åt inom Stjärnäggsgruppen så att vi klarar våra leveransåtaganden, vår produktionsplanering sträcker sig redan nu till påsken 2021, berättar Emma Jidefur, ekonomichef på Thuressons/Stjärnägg på Öland.
– Det går inte att få hönsen att värpa fler ägg, men vi hjälps åt inom Stjärnäggsgruppen så att vi klarar våra leveransåtaganden, vår produktionsplanering sträcker sig redan nu till påsken 2021, berättar Emma Jidefur, ekonomichef på Thuressons/Stjärnägg på Öland.

– Vi blev lite tagna på sängen, säger Emma Jidefur, ekonomichef på Thuressons/Stjärnägg på Öland.

Annons

Ruschen efter svenska ägg tog fart i samma takt som corona spred sig i Sverige och under de första veckorna nådde Thuressons samma nivå som under påsken som normalt är den stora ägghelgen.

– Vi började märka av det nästan direkt från det att folk började bunkra, men vi blev ändå lite tagna på sängen. Första veckorna hade vi ungefär samma nivå på försäljningen som under påskveckan men nu har det återgått till det mer normala.

Att bunkra med ägg i hemmet är också helt möjligt tack vare deras långa hållbarhet.

– Man behöver inte förvara äggen i kylskåp men gör man det så håller de sig fina ännu längre, berättar Emma.

Att efterfrågan på ägg har ökat kraftigt ger dock ingen anledning att befara en kommande äggbrist, försäkrar Emma.

– Visst, det går inte att få hönsen att värpa fler ägg, men vi hjälps åt inom Stjärnäggsgruppen så att vi klarar våra leveransåtaganden, vår produktionsplanering sträcker sig redan nu till påsken 2021.

Varje dag producerar Thuressons 80 000 värphöns runt 70 000 ägg och Thuressons har hand om hela produktionskedjan, från att de får dagsgamla kycklingar till att de packar äggen i sitt eget packeri.

– Vi tar också emot ägg från andra producenter. Totalt hanterar vi ägg från cirka 400 000 höns i vårt packeri, säger Emma Jidefur och berättar vidare att Thuressons Hönseri packar mellan runt

2 miljoner ägg i veckan i snitt och under påskveckan i snitt uppåt 2,5 miljoner.

Sverige är nästintill helt självförsörjande på ägg. Färska siffror från Jordbruksverket visar att andelen svenska ägg låg på hela 97,5 procent förra året, en ökning med nästan fem procent jämfört med året innan. Svenska ägg är också säkra ägg och ett klimateffektivt livsmedel som innehåller nästan alla näringsämnen som kroppen behöver, förutom vitamin C. De kommer färdigpackade i sitt skal direkt från hönan och har lång hållbarhet. Dessutom används ingen antibiotika i svensk äggproduktion, de uppfyller världens hårdaste krav inom djurvälfärd och är helt salmonellafria.

– I Sverige kan vi till och med äta ägget rått utan att vara rädda för att få salmonella. Svenska ägg är säkra ägg, vilket kanske är den största anledningen till att vi svenskar väljer svenska ägg, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska Ägg.

Sara JonassonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons