Oskarshamns sjukhus bland landets bästa

Oskarshamns sjukhus är landets näst bästa mindre sjukhus. Länssjukhuset i Kalmar hamnar utanför topplistan för landet bästa mellanstora sjukhus.
Publicerad 22 januari 2020
Foto: Pixhill

När branschtidningen Dagens medicin utser landets bästa sjukhus toppar Västerviks sjukhus listan över landets bästa mellanstora sjukhus. Det är tredje gången på fyra år som Västerviks sjukhus rankas högst.

Oskarshamns sjukhus hamnar på en andra plats när det gäller mindre sjukhus. Placeringen grundar sig i hög tillgänglighet, få trycksår och god följsamhet till kläd- och hygienregler.

Det är branschtidningen Dagens Medicin som årligen rankar landets bästa sjukhus tre olika klasser: universitetssjukhus, mellanstora sjukhus med förlossningsverksamhet och mindre sjukhus utan förlossning.

Rankingen sker utifrån en rad olika parametrar, allra tyngs väger medicinsk kvalitet. Därefter rankar man sjukhusen efter hur de klarar vårdgarantin, patientenkäter, väntetider på akuten, vårdplatsläget, effektivitet, förekomst av trycksår och personalens följsamhet till kläd- och hygienrutiner.

En stor anledning till att Västervik är landets bästa mellanstora sjukhus är att de har höga resultat när det gäller tillgänglighet, låg förekomst av trycksår och nöjda patienter. Man har även en bra förlossningsvård och vård gällande njursvikt.

Länssjukhuset i Kalmar, som är ett mellanstort sjukhus, är inte bland de 12 bästa och hamnar då i gruppen plats 13–34 som inte får en specifik placering.

När det gäller att undvika överbeläggningar och lägst andel trycksår är dock Länssjukhuset i Kalmar bäst i landet.

Bästa sjukhuset 2019 – mellanstora sjukhus

1. Västerviks sjukhus

2. Värnamo sjukhus

3. Hallands sjukhus Varberg

4. Länssjukhuset Ryhov

5. Gällivare sjukhus

6. Höglandssjukhuset Eksjö

7. Hallands sjukhus Halmstad

8. Danderyds sjukhus

9. Gävle sjukhus

10. Blekingesjukhuset Karlskrona

11. Södersjukhuset

12. Hudiksvalls sjukhus

Bästa sjukhuset 2019 – mindre sjukhus

1. Capio S:t Görans sjukhus

2. Oskarshamns sjukhus

3. Sollefteå sjukhus

4. Bollnäs sjukhus

5. Norrtälje sjukhus

6. Lindesbergs lasarett

7. Sjukhuset Torsby

Bästa sjukhuset 2019 – universitetssjukhus

1. Universitetssjukhuset Örebro

2. Sahlgrenska universitetssjukhuset

3. Norrlands universitetssjukhus

4. Universitetssjukhuset i Linköping

5. Skånes universitetssjukhus

6. Karolinska universitetssjukhuset

7. Akademiska universitetssjukhuset

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.