1. Livsstilarrow-down
  2. Kultur & Nöjearrow-down
  3. Familjarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

P1 direktsänder fågelsång från hela världen – åtta timmar i sträck

Foto: Victor Cap

På söndagen den 3 maj kan alla fågelintresserade skruva på radion. Då kommer Naturmorgon i P1 att livesända fågelsång från Sverige och världen under hela åtta timmar.

Ett tjugotal länder deltar i livesändningen som följer solens uppgång runt klotet, den tidpunkt där fågelsången är som mest intensiv. Sändningen startar vid midnatt svensk tid då solen går upp i Australien och avslutas cirka 08 med en kör av vårfåglar i Sverige.

– Det kommer att bli mäktigt att få höra hur gryningen vandrar över kontinenterna. Och hur fåglarna här i Sverige vaknar, först längst upp i nordost och sen längre och längre söderut allteftersom morgontimmarna går, säger Fågelsångsnattens programledare Mats Ottosson och Jenny Berntson Djurvall, till Sveriges Radio.

Fågelsångsnatten 3 maj – några hållpunkter:

00.03-01.00: Sändningen inleds från Småland och kollar läget med några av reportrarna runt om i Sverige.
01.00-06.00: Fågelsång jorden runt och Sverige runt. Fågelsångsnatten följer den internationella sändningen, lyssnar in fåglarna i Sverige och återkommer regelbundet till reportrar och fågelexperter runt om i landet.
06.00-07.00: Fågelsång nonstop från över 20 olika länder runt om i världen. Presenteras av Derek Mooney från irländska RTÉ som håller i den internationella sändningen.
07.00-08.00: Tillbaka till Småland för att tillsammans med lyssnarna och reportrarna runt om i Sverige möta den nya dagen – samtidigt som fågelsången sakta börjar avta.