Kultur

P1 direktsänder fågelsång från hela världen – åtta timmar i sträck

Publicerad 13 februari 2020
Foto: Victor Cap

På söndagen den 3 maj kan alla fågelintresserade skruva på radion. Då kommer Naturmorgon i P1 att livesända fågelsång från Sverige och världen under hela åtta timmar.

Ett tjugotal länder deltar i livesändningen som följer solens uppgång runt klotet, den tidpunkt där fågelsången är som mest intensiv. Sändningen startar vid midnatt svensk tid då solen går upp i Australien och avslutas cirka 08 med en kör av vårfåglar i Sverige.

– Det kommer att bli mäktigt att få höra hur gryningen vandrar över kontinenterna. Och hur fåglarna här i Sverige vaknar, först längst upp i nordost och sen längre och längre söderut allteftersom morgontimmarna går, säger Fågelsångsnattens programledare Mats Ottosson och Jenny Berntson Djurvall, till Sveriges Radio.

Fågelsångsnatten 3 maj – några hållpunkter:

00.03-01.00: Sändningen inleds från Småland och kollar läget med några av reportrarna runt om i Sverige.

01.00-06.00: Fågelsång jorden runt och Sverige runt. Fågelsångsnatten följer den internationella sändningen, lyssnar in fåglarna i Sverige och återkommer regelbundet till reportrar och fågelexperter runt om i landet.

06.00-07.00: Fågelsång nonstop från över 20 olika länder runt om i världen. Presenteras av Derek Mooney från irländska RTÉ som håller i den internationella sändningen.

07.00-08.00: Tillbaka till Småland för att tillsammans med lyssnarna och reportrarna runt om i Sverige möta den nya dagen – samtidigt som fågelsången sakta börjar avta.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.