Pensionärer välkomnas till skolmatsalen: ”Förhindra ensamhet”

Pensionärer fick under hösten äta i skolmatsalen på Färjestadens skola. Testet med lyckat och nu välkomnar ytterligare två skolor i Mörbylånga kommun pensionärer till lunch.
Publicerad 4 februari 2020
Foto: Bernd Schray / Pixabay

Det lyckade försöket med att välkomna pensionärer till skolmatsalen på Färjestadens skola kommer att fortsätta. Samtidigt utökar Mörbylånga kommun möjligheten för pensionärer att äta på Glömminge skola och Gårdby skola.

– Vi känner är att det saknas träffpunkter. Vi har naturliga i Mörbylånga, Degerhamn och Södra Möckleby men det saknas ställen att äta i Gårdby och Glömminge. Det är många som sitter ensamma och då får man inte i sig så mycket mat. Kan man äta med andra är det lättare att få i sig maten, säger Ricard Stolpe, biträdande kostchef.

I höstas besökte ett 70-tal pensionärer Färjestadens skolmatsal under en fyraveckorsperiod och de var mycket nöjda.

– Det är inte antalet som är huvudsaken. Kan vi få någon att komma hemifrån och träffa andra är det guld värt. Syftet är inte att sälja mat till pensionärer, det är att förhindra ensamheten. Vi har utvärderat detta och pensionärerna är jättepositiva till det.

Nu kommer även Glömminge skola och Gårdby skola erbjuda pensionärer att äta i skolmatsalen.

– Det är ett test vi kör till påsklovet, sen får vi se hur det har gått.

Pensionärer är välkomna att komma och äta i matsalen på de nämnda skolorna under begränsade tider, då maten står framdukad.

Drop in-tider för pensionärsluncher:

Glömminge skola kl. 11-12

Gårdby skola kl. 12-12.30 (begränsad tillgänglighet, trappor till matsalen)

Färjestadens skola kl. 12-12.30

Detta upplägg gäller under ordinarie skoldagar. Vid lovdagar och stängningsdagar kommer denna service inte att erbjudas.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.