Planerade operationer flyttas fram

Från och med tisdag skjuts vissa planerade operationer upp vid Länssjukhuset i Kalmar. Sjukhusen i Oskarshamn och Västervik kan också komma att beröras. ¨
Publicerad 17 mars 2020
Foto: Victor Cap

Vissa planerade operationer skjuts upp på grund av brist på personal då många är hemma på grund av sjukdom eller vårdar sjuka barn. Därför har ledningen vid länssjukhuset beslutat att skjuta upp planerade operationer för att säkerställa att akuta och högprioriterade operationer kan genomföras.

– De nya föreskrifterna om att personal ska vara hemma även vid lättare förkylningssymtom gör att vi behöver se över vår bemanning. Därför drar vi nu ner en del av de planerade operationerna för att frigöra operationsutrymme. Akuta operationer och operationer av cancer och de mest sjuka prioriteras. Det är ungefär samma läge som vi har i semestertider, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist i ett pressmeddelande.

Det är enligt Region Kalmar län svårt att säga hur länge och i vilken omfattning vården kommer att påverkas. Vissa mottagningar kan dessutom behöva justera sin verksamhet. De patienter som är berörda av förändringarna kommer att bli kontaktade av vården.

Det redovisades inga nya fall av covid-19 under måndagen, men det betyder inte att det inte kan finnas fler fall. Man kommer nämligen inte att testa alla misstänka fall.

– Just nu finns inga tecken på samhällsspridning i vårt län, men så ligger vi också några veckor efter de större regionerna, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Vilka provtas?

De som provtas är:

Patienter som är så allvarligt sjuka i luftvägsinfektion att de behöver sjukhusvård.

Personal inom sjukvård och äldreomsorg på nyckelfunktion. Beslut tas av sjukhuschef eller motsvarande.

De som inte provtas är:

Symtomfria personer.

Personer med lindriga symtom som inte behöver sjukhusvård.

Personer som insjuknat i luftvägsinfektion efter resa i riskområde. Enligt nationella riktlinjer.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.