Polisen varnar för oseriösa hantverkare

Enligt Polisen har oseriösa hantverkare och asfaltsarbetare börjat dyka upp i region syd de senaste veckorna.
Publicerad 17 februari 2020
Foto: Peter Engström

"Hantverkarna” ska ofta åka runt i bostadsområden och leta efter lämpliga fastigheter som är i behov av renovering. Framför allt söker de upp äldre personer, eftersom dessa ibland har svårt att stå emot påstridiga säljare.

De ringer på dörren, utger sig för att vara hantverkare som kan renovera huset, asfaltera uppfarten eller lägga om taket. De säger sig kunna börja omgående och vill ha förskottsbetalning. Dessutom kan de erbjuda skjuts till banken för att få sina pengar.

Ibland utför ”hantverkarna” inget arbete alls, andra gånger ett undermåligt arbete.

Polisen meddelar att de gärna vill att man ringer 114 14 om man ser eller hör talas om någon som erbjuder sina tjänster på liknande sätt.

Så undviker du att bli lurad:

• Kolla upp referenser på företaget och på utförda arbeten.

• Kontrollera att företagets telefonnummer går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.

• Anlita bara hantverkare med F-skattsedel. Även utländska företagare kan få svensk F-skattsedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.

• Teckna ett skriftligt avtal över vad hantverkaren ska utföra och vad det ska kosta. Annars kan det vara svårt att vinna en eventuell rättslig tvist.

• Betala aldrig i förskott, betala först när du är nöjd med arbetet som helhet.

• Betala inte kontant. Se till att betala till ett företagskonto.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.