Kalmar

Premiär för nytt vårkoncept i helgen – street shopping

Kalmar

På onsdagen fick Kalmars butiker i centrum tillfälligt gemensamt tillstånd att ha varuexponering utanför sina butiker. I samband med det startar Kalmar Citysamverkan ett koncept som går under namnet ”Kalmar City Street shopping”. Tanken är att öppna upp verksamheterna och ta med sig varor och tjänster ut på gatan. Premiär blir nu på fredag och konceptet fortsätter sedan varje fredag och lördag hela våren ut.

Lisa Söderholm, Centrumutvecklare Kalmar City
Foto: Linus Gunnarsson
Lisa Söderholm, Centrumutvecklare Kalmar City

Hur kom idén till?

– Jag har ett helt ovärderligt nätverk i föreningen Sveriges Centrumutvecklare. Vi är en grupp där alla har någon form av liknande position som den jag har här i Kalmar som Centrumutvecklare, vi sitter ofta med samma utmaningar i vår vardag, inte minst just nu. Vi har alla en tät dialog med både kommuner, handlare, krögare, fastighetsägare och andra vilket gör att kontaktnätet blir helt enormt i denna kreativa grupp som generöst delar med sig av allt som görs i de olika städerna. Just denna idé kom från Cityledare Caroline Wallin i Borås City som lanserade detta för några dagar sedan med lyckat resultat. Vår kommun var snabba när jag ringde och tog fram en lösning för oss gällande tillståndsbiten och redan nu på fredag kan vi köra igång, säger Lisa Söderholm, Centrumutvecklare Kalmar City.

Foto: Albin Rylander

Vad är tanken med konceptet?

– Tanken är att introducera ett nytt vårkoncept i City genom att öppna upp våra verksamheter, ta med oss varor och tjänster ut på gatan och möta människor i utomhusmiljön. En frisör kan klippa en kund utomhus, en butik kan visa upp sina produkter och ett kafé kan ställa ut ett mindre bord nu på våren innan de fått ut sina uteserveringar. Här finns alla möjligheter och det blir lite upp till var och en vad de gör av det hela. Tanken är också att skapa en härlig känsla längs med gatorna, våren är på väg, vi vill göra det vackert och härligt i en tid där många är oroliga, vi behöver få njuta av en runda på stan också. Självklart görs allt med hänsyn till de direktiv som ges och för framkomlighet som alltid.

Vad är era förhoppningar?

– Vi hoppas på sol självklart och att Kalmarborna kommer hit och stöttar sina lokala företagare nu i tider när de behöver oss som mest. Jag hör en del som säger att till sommaren ska jag göra det och det, men det är nu de behöver oss, det är vad vi gör idag som avgör. Om alla Kalmarbor från med idag lägger varje spenderad krona på ett lokalt företag gör vi stor skillnad.