GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Veckans profil

"Enkla designer tilltalar mig"

När handeln över hela landet och världen firade "Black friday" valde Georges Guld i Kalmar istället att gå mot strömmen. "Vi kan inte motivera att vi ska rea ut de fina smycken vi så noggrant valt ut till vår butik. Inte heller kan vi motivera en prissänkning på det fina hantverk som våra guldsmeder utför."
Veckans profil är guldsmeden Lasse Helgesson, som startade Guldbolaget i Bergkvara 1989 och 22 år senare tog över Georges Guld i Kalmar, butiken som i år firar 50-årsjubileum.
Foto: Sara Jonasson

Lars Helgesson

Ålder: 54
Familj: Fru Marinette, son Anton, 19 år.
Bor: Torsås
Uppväxt: Bergkvara
Yrke: Guldsmed
Beskriv dig själv med tre ord: en ”doer”, vågar testa och positiv
Aktuell: Guldsmed på Georges Guld i Kalmar som i år firar 50-årsjubileum.

Godmorgon, när klev du upp idag?

– 07.15.…

Vad står på din frukostbricka? …

– Tyvärr inget i vardagarna, blir frukostmacka vid kaffet tillsammans med arbetskamraterna.

Hur startar du helst dagen?

– Planerar dagen framför datorn och går igenom vad som skall göras resten av arbetsdagen. Men helst hade jag legat kvar i sängen en timme till med en stor kopp kaffe.

Vilken tid på dygnet, i veckan, årstid eller liknande gillar du bäst?

– Vår/sommar, helt klart, och så är jag en kvällsmänniska.

Georges Guld firar 50 år i år, hur känns det?

– Det känns stort att få fira och driva vidare denna anrika butik. Georg Pettersson startade den, han var en duktig guldsmed och gravör. På 80-talet tog Lennart och Yvonne Holmberg över butiken. De drev den i fin anda tills vi tog över år 2001. Vi går under mottot ”Tradition & Trend" vilket väver ihop det gamla med dagens trender. Vi förstod att vårt jubileum skulle bli uppmärksammat men inte trodde vi att det skulle bli så stor uppmärksamhet som det blev! Det känns bra att få ett kvitto på att våra kunder tycker om vår inriktning. Vi hade sju leverantörer hos oss på två dagar samt öppen verkstad, öppen verkstad har vi aldrig haft tidigare men det var väldigt uppskattat av kunderna att få se hur vi jobbar bakom kulisserna.

"Trenden 2020: ”Flera guldkedjor tillsammans""

Vad lockade dig att bli guldsmed?

– Hantverksyrket, att få jobba och skapa med händerna och att samtidigt hitta problemlösningar på vägen har alltid lockat mig.

Hur ser framtiden för yrket ut?

– Svårt att säga men hantverksyrken måste ju alltid finnas kvar så jag tror att det har en ljus framtid. Service och kvalitet kommer att vara det absolut viktigaste för all fysisk handel i framtiden och då krävs en duktig guldsmed i en guldsmedsbutik. Men det gäller ju alla fysiska butiker oavsett bransch.

Smyckestrender inför 2020?

– Oj, detta får nog min kompanjon tillika fru (som är trendspanare) svara på. Marinette: Flera tunna guldfärgade kedjor som man bär tillsammans, men det kommer också en trend i att bära flera kraftiga guldfärgade kedjor ihop med pärlhalsband.

Vad bär du själv för smycken?

– Just nu en Efva Attling klocka, ett armband från By Billgren samt guldhalsband.

Smycke du önskar att du hade skapat?

– Är nog inget speciellt egentligen. Jag har gjort så många smycken själv så man blir nog lite hemmablind, men enkla designer tilltalar mig såsom Georg Jensens Fusion, det var Nina Koppel som designade den, det hade väl varit kul om man varit skapare till den.

Person/personlighet du ser upp till?

– Jag ser upp till personligheter som har driv och genomför sina tankar och drömmar.

Motto?

– "Du lever bara en gång och livet är kort", men även att gå in med tanken att "Inget är omöjligt". Även, "bättre att göra det idag så kan jag göra något annat i morgon".

Hur varvar du ner?

– Då spelar jag bas med ”gubbgänget”. Vi är ett gäng som träffas en gång i veckan och lirar 70-80-talsrock, det är avkoppling. Jag kan även ge mig ut i garaget och plocka med någon gammal moped.

Läser/lyssnar eller tittar du helst på?

– Jag är inne på sista serien i Game of Thrones, en väldigt bra serie.

Jobb i ditt nästa liv?

– Förmodligen ungefär samma som i detta liv. Jag skulle nog dock ha frigjort lite mer tid för att utveckla mig mer inom design med datorns värld.

Tre kändisar du gärna skulle bjuda på middag?

– Harrison Ford, Steve Harris i Iron Maiden och Ebba Busch Thor. Jag tror att det hade kunnat bli väldigt roliga diskussioner med de gästerna

Vad skulle du bjuda på?

– Hemlevererat från någon restaurang i närheten, eller skulle jag ha gjort potatisgratäng med någon god köttbit och sås, tillagat exakt utefter kokbokens rekommendationer, jag är ingen hejare på tillagningen.

Vad är fredagsmys för dig?

– Lite god mat och soffhäng med frugan och en god öl.

Vad gör du om tio år?

– Troligtvis har jag slutat jobba som guldsmed med egen butik, kanske i mindre skala, typ hjälpa andra butiker som behöver min tjänst.

Läs mer