Linus Gunnarsson: PT-Robin: ”Vad är kalorier?”

Sedan jag började jobba med hälsa och träning har jag ständigt fått svara på frågor om kalorier. Det är nog ingen överdrift att påstå att det råder kalorihysteri. I den här krönikan ska vi reda ut vad en kalori är för något och hur kalorier påverkar din hälsa.
Linus GunnarssonSkicka e-post
Publicerad 15 februari 2020
Detta är en personligt skriven text i Kalmarposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vad är en kalori, egentligen?

En kalori är ett mått på energi. Hur många kalorier det är i en måltid säger ingenting om hur nyttig (“näringstät”) maten är eller om den innehåller vitaminer och mineraler. Kalorier är som kilometer, det är endast ett mått.

Är det onyttigt att äta mycket kalorier?

Mat med mycket kalorier och lite näring betraktas ofta som onyttig. Om du bara äter mat med mycket kalorier och lite näring är det sannolikt inte så bra för din hälsa.

Vi kallar sådan mat för “tomma kalorier”, eftersom att det “bara” är energi utan näring. Om du är en aktiv människa behöver du mycket bränsle men du ska helst äta mest av näringsfylld mat.

Kan man bli besatt av att räkna kalorier?

Man kan bli besatt av vad som helst. Det är ingen fara att räkna kalorier ibland, precis som att det inte är farligt att göra en ekonomisk budget. Det kan till och med vara bra att skapa dig en uppfattning om hur mycket energi maten du äter innehåller.

Ska man undvika “kaloribomber?”

Vi älskar att äta mat med mycket kalorier. Det har historiskt sett varit en enorm fördel att konsumera mycket kalorier och matvrak har varit bättre överlevare. Men numera är det lättare än någonsin att äta sig mätt och vi har istället ett omvänt problem, många har börjat äta för mycket!

Om du har som mål att gå ner i vikt kan det vara smart att lista ut var alla extra kalorier kommer från. Smör och olja är inte onyttigt och innehåller till exempel nyttiga fetter, men om du använder mycket smör och olja i din matlagning är det sannolikt att kaloriintaget är större än vad du tror. En smart viktnedgångsstrategi kan vara att eliminera dolda “kaloribomber”.

Kalorier säger inte så mycket kring hur mättande maten är. Det är lika mycket kalorier i tre potatisar som i en halv deciliter grädde, så om du vill gå ner i vikt är det smartare att äta mat som gör dig mätt!

Är det ohälsosamt att äta många kalorier?

Kalorier säger egentligen ingenting om hälsa, mer än att du blir väldigt sjuk om du äter för lite. Och lika sjuk om du äter för mycket.

Tack för den här gången. Vi ses som vanligt på Wellness Studio i Kalmar men också på Facebook (PT-Robin) och Instagram (ptrobin_kalmar).

Fakta kalorier:

Kalorier förkortas oftast till cal och kilokalorier till kcal. Kcal är det mått som vanligtvis används och 1 kilokalori är 1000 kalorier. När du tittar på förpackningar i butiker kommer kalorier nästan alltid anges i kcal.