Annons

Regionen planerar för 260 covid-19-patienter samtidigt

I dag har krisledningsnämnden godkänt en plan för att om det är nödvändigt ställa om länets sjukhus för att kunna ta emot betydligt fler covid-19 patienter än vad som hittills planerats för. Region Kalmar län planerar nu för upp till 210 vårdplatser för covid-19-patienter och för att kunna säkra intensivvård för ytterligare 50 patienter.
Publicerad 28 april 2020
Foto: Leif Ingvarson / Mostphotos

För bara några veckor sedan tog krisledningsnämnden ett beslut om att sjukvården skulle planera för 100 vårdplatser och drygt 30 intensivvårdsplatser. Det gjordes utifrån ett scenario som Folkhälsomyndigheten gjort utifrån hur utvecklingen var i Wuhan i Kina.

Annons

Folkhälsomyndigheten har också tagit fram ett annat scenario som baseras på hur utvecklingen var i Lombardiet i Italien. Det är utifrån det senare scenariot som Region Kalmar län nu planerar för upp till 210 vårdplatser och 50 intensivvårdsplatser.

Region Kalmar län beräknar kunna klara av uppgiften gällande antal vårdplatser. I dagsläget är 150 vårdplatser lediga per dygn. Dock kommer regionen att behöva hjälp av andra regioner gällande intensivvårdsplatser.

Av länets sjukhus är det enbart Länssjukhuset i Kalmar och Västerviks sjukhus som kommer att ta emot covid-19-patienter. Oskarshamns sjukhus förbereder sig i första hand på att ta emot äldre och sköra patienter som kan flyttas från Länssjukhuset i Kalmar.

Utökningen av vårdplatser för covid-19-patienter kommer att ske i sex steg. Detaljplanen för de första 100 vårdplatserna finns men är ännu inte i drift då det ännu inte finns ett behov av detta. Planering för de ytterligare 110 platserna har inletts.

– Det är inte alls säkert att så många vårdplatser verkligen kommer att behövas, men det är viktigt att vi planerar för betydligt fler patienter än vad som vårdas i dag, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist i ett pressmeddlande.

Det är nu totalt 150 bekräftade fall i länet, 32 personer är inlagda på sjukhus, varav fem vårdas på intensivvårdsavdelning.

Hittills har tio personer avlidit i bekräftad covid-19-infektion.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons