Rekordmånga vill hyra stuga i sommar – Öland populärt

Förra veckan gick myndigheterna ut med rekommendationer om att man nu får resa med egen bil inom en till två timmar från hemmet. För många betyder det att semesterplanerna kommer att se lite annorlunda ut i år. Det gör att sökandet efter en stuga lite närmare hemmet ökar – det visar en ny undersökning från Blocket och Kantar Sifo.
Publicerad 18 maj 2020
Foto: Kajsa Sjögren

– En stuga nära vattnet står högst upp på önskelistan hos många inför sommaren. Utbudet av stugor till salu är väldigt lågt eftersom få vill sälja sitt fritidshus i år. Samtidigt är det ökade behovet tillfälligt - många som i sommar söker stuga kommer troligtvis inte ha det behöver nästa sommar. Det gör att det är guldläge att både hyra och hyra ut i sommar, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Blocket Bostad.

I undersökningen svarar 39 procent att de kan tänka sig att hyra fritidshus i Sverige i sommar. Det är främst områden med närhet till hav och sjö som toppar söklistorna. Det syns även på sökningarna efter attribut – är det inte sjötomt eller skärgård så vill många åtminstone ha tillgång till pool.

Öland visar sig vara ett populärt resmål i sommar. Flest söker sommarstuga på Gotland i sommar, tätt följt av Öland och Skåne.

Topp 20 - här söker flest sommarstuga i sommar (utifrån sökningar de senaste 30 dagarna)

1. Gotland

2. Öland

3. Skåne

4. Österlen

5. Halmstad

6. Stockholm

7. Åre

8. Norrtälje

9. Varberg

10. Göteborg

11. Bohuslän

12. Värmdö

13. Helsingborg

14. Halland

15. Fårö

16. Fjällbacka

17. Västkusten

18. Dalarna

19. Östergötland

20. Smögen

Mest sökt inom ‘fritidshus uthyres’ på Blocket just nu

1. Pool

2. Sjötomt

3. Villavagn

4. Årsvis

5. Torp

6. Skärgård

7. Bastu

8. Havsutsikt

9. Båt

10. Sjö

– Att hyra ett ställe några veckor under sommaren är ett enkelt och billigt sätt att prova på sommarstugelivet. Men det finns några saker som är bra att tänka på - varav det viktigaste är att inte betala någon hyra i förskott, säger Matilda Adelborg.

Ett annat tips är att man kontrollerar adressen med hjälp av en karttjänst så att stället du bokar verkligen finns. Det går att göra på Lantmäteriets hemsida. Där kan du även kolla upp vem som är ägare till fastigheten.

Dessutom tipsar Matilda Adelborg att man alltid ska skriva ett hyreskontrakt, samt att man är överens om vad som gäller med städning, avbokning och om något skulle gå sönder.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.