Annons

Rektorn och läraren skrev handbok till kollegorna

Det tog 20 år att samla på sig erfarenhet, men bara ett år att skriva och trycka den färdiga boken. Nu släpper läraren och rektorn Linda Blomdahl Petersson sin debutbok, en coaching- och handledningsbok till lärare i alla åldrar.
Publicerad 8 april 2020
Linda Blomdahl Petersson från Kalmar, är rektor och lärare på Östra Skolan i Färjestaden. I förra veckan släpptes hennes debutbok som coachar lärare till egen utveckling och gemensam framgång.
Linda Blomdahl Petersson från Kalmar, är rektor och lärare på Östra Skolan i Färjestaden. I förra veckan släpptes hennes debutbok som coachar lärare till egen utveckling och gemensam framgång.

Tanken från början var att skriva en bok med fokus på elever i skolan, värdegrund och personlig utveckling.

– Men jag insåg tidigt att jag måste börja med lärarna. Om de känner sig inspirerade så kan de också ge eleverna det, förklarar Linda Blomdahl Petersson.

Annons

Idén till boken fick linda för ganska exakt ett år sedan. Hon tog kontakt med Christer Olsson, föreläsare, konsult och coach till några av landets mest erfarna ledare.

– Jag skrev ett mail och sa att ”det här vill du inte missa”. Han svarade direkt att ”nej, det vill jag inte missa”. Vi träffades en månad senare och jag frågade om han ville vara med och skriva en bok. Det ville han, berättar Linda.

Därefter hände allt snabbt.

– Christer är en talare och jag är mer en skrivare. Vi har kompletterat varandra och nått en win-win situation. Jag har skrivit och hämtat inspiration från hans tidigare tal och böcker som han skrivit men vinklat det mer mot skolan. Uppläggsmässigt är det skrivet utifrån olika reflektionsavsnitt och konkreta verktyg så den fungerar som en handbok.

Vad vill du förmedla med din bok?

– En stolthet över vårt uppdrag i skolan. Att vi som är lärare ska känna en glädje och vilja över att vara i skolan. Ska vi kunna locka fler till yrket behöver vi inse att det är bara vi själva som kan förändra vårt eget anseende. Det är ingen annan som kan ge oss status och arbetsglädje, det är bara vi själva som kan utveckla det. Når vi dit kan vi också nå en stor framgång i skolan. Har man också en samsyn inom kollegiet blir det så mycket lättare att nå de mål man sätter upp.

Vad säger du om bilden av skolvärlden som hård och tuff?

– Jag undervisar som en del av min rektorstjänst och det är min guldkant på vardagen. Jag känner inte riktigt igen mig i att det ska vara ett tufft yrke, det är också roligt och utmanande. Vad är alternativet, att vi ska ge upp? Det finns inte, det här är det viktigaste som finns, det är otroligt viktigt att vi vill vara i skolan och stötta eleverna genom allt som de ska gå igenom.

Någon bokrelase blir det inte med tanke på det aktuella läget i världen. Däremot håller Linda och Christer tillsammans en webbsändning, den 20 april klockan 15 kommer Linda och Christer. Där vill de ge pepp och inspiration till lärarna utifrån den situation de nu befinner sig i just nu.

– Jag tror att i dessa tider behövs det här mer än någonsin. Det har ju verkligen lyfts fram i corona-krisen hur viktigt det är att skolorna är öppna, för att föräldrar ska kunna jobba. Men jag tycker att man missar hur viktig skolan är för eleverna. Lärarna är hjältar som håller igång allt det här, även när förutsättningarna ändras ganska snabbt, det finns otroliga möjligheter att hämta ur det, särskilt hur lärarna fick ställa om så snabbt och i många fall lära sig att undervisa på distans på väldigt kort tid.

Anmälan till livesändningen kan du göra här!

Sara JonassonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons