Så blir årets Drakfest : ”Pärlband av drakar”

Den 6 juni var tanken att Drakfesten skulle gå av stapeln vid Bårby borg. I vanliga fall samlas omkring 700 personer i borgen under Drakfesten, men med anledning av förbudet mot folksamlingar på över 50 personer går festen inte att genomföra som vanligt.
Publicerad 3 maj 2020
Foto: Hubert Elming / Mostphotos

– Vi har hållit på i fem-sex år och det har blivit en jättefin tradition. Vi träffas i Bårby på nationaldagen med en jättestor picknick och flyger drake. Det tilltalar alla åldrar, det är en väldigt fin fest helt enkelt. Därför vore det tråkigt att bara klippa banden och inte göra någonting, säger Lars Apelmo, vindmästare vid föreningen Ölands Vindfestival.

Nu väljer föreningen Ölands Vindfestival att göra en variant av evenemanget. Deltagarna vid Drakfesten uppmanas att flyg hemma, i sin by, på sin gata och i sitt kvarter.

– Man kan flyga drake ändå. Den 6 juni klockan 13 ser vi förhoppningsvis ett pärlband av drakar som lyfter runt Öland och Kalmarsund. Bilden är att vi ska kunna se varandra och flyga drake men med avstånd till varandra.

På föreningens Facebooksida kan man se instruktionsvideos på hur man kan bygga sin egen drake.

– Vi tycker det är roligt att se en möjlighet med det här. När mycket är omöjligt får vi försöka hitta nya möjligheter.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.