Så fördelas pengarna från elitstödet 2020

Kalmar kommuns elitstöd 2020 fördelas mellan fem föreningar och sex individuella idrottare.
– Det är rekord i antalet som omfattas av stödet och Kalmars bredd inom elitidrotten imponerar verkligen, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) i ett pressutskick.
Publicerad 28 februari 2020

Elitstödets syfte är att lyfta fram och stärka elitidrotten och sätta Kalmar på kartan om idrottskommun. Stödet är på en miljon kronor och fördelas jämt mellan kvinnor och män.

Mest pengar går till föreningarna i de stora exponerade lagsporterna fotboll och innebandy. FBC Kalmarsund får totalt 340 000, Kalmar FF 280 000 kronor och IFK Kalmar 240 000 kronor. BK Cahoot får 40 000 kronor för sitt unga lovande lag med ambitioner att avancera i seriesystemet.

– Vi har utgått från direktivet att pengarna ska fördelas 50/50. Då är det framgångarna inom respektive del som får avgöra summorna. Vi ser två individuella idrottare på herrsidan som sticker ut och det påverkar de stora lagidrotterna, förklarar Åke Andersson, VD på Destination Kalmar som tillsammans med kultur- och fritids förvaltningschef Henrik Nilsson, näringslivschef Thomas Davidsson och kommunikationschef Christina Bringfors Dahlgren utgör jury för elitstödet.

De individuella idrottarna som premieras är herrsidan Erik Gunham, VM-guld i tyngdlyft och Kristoffer Nordell, EM-guld i brasiliansk jiujutsu. På damsidan premieras Miranda Arvidsson, Kalmar SS och Tove Hansen, Kalmar Judo samt systrarna Anna och Åsa Lennartsson som blivit uttagna att representera landslaget i rugby.

Så här ser fördelningen ut:

Damer:

IFK Kalmar, 240 tkr

FBC Kalmarsund, 160 tkr

BK Cahoot, 40 tkr

Miranda Arvidsson, Kalmar SS, 30 tkr (25 till individen och 5 till föreningen)

Anna och Åsa Lennartsson, Kalmar Södra Rugby, 15 tkr (10+5)

Tove Hansen, Kalmar Judo 15, tkr (10+5)

Herrar:

Kalmar FF, 280 tkr

FBC Kalmarsund, 180 tkr

Erik Gunhamn, Kalmar AK, 20 tkr (15+5)

Kristofer Nordell, Apex Kalmar IF, 20 tkr (15+5)

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.