Annons

Så pratar du med ditt barn om det nya coronaviruset

Som vuxen kan det vara svårt att prata med barn om det nya coronaviruset. KalmarPosten har talat med Magdalena Ståhle, Verksamhetschef vid barn- och ungdomshälsan i Region Kalmar län, som ger tips på hur du pratar med ditt barn.
Publicerad 14 april 2020

Vad ska man berätta?

– Man ska ta reda på fakta så att man själv vet vad man pratar om. Man ska inte försöka skönmåla, det tjänar man inget på. Beskriv så gott det går, det är bättre att prata om det än att det blir fantasier. Man kan beskriva det som en influensa man inte har hittat något vaccin mot men att man jobbar på det. Innan man pratar med barnet ska man börja med att fråga vad de själva har hört, det är jätteviktigt.

Annons

– Äldre barn vet redan mycket. De kan ställa frågor som är adekvata men med mindre barn är det viktigt att man beskriver på deras nivå. De har mer fantasi och det är viktigt att man lyssnar på dem.

Hur kan man dämpa ett barns oro?

– Det är bra att man gör barnet delaktig och inte passiv. Att man berättar varför man tvättar händerna och undviker större folksamlingar samt att man ska tänka på mormor eller farmor. Är man själv väldigt orolig är det stor risk att den oron spiller över på barnet. Därför gäller det att man själv tar reda på fakta och känner sig trygg i det man säger.

Vad ska man svara om barnen är oroliga för att de eller någon anhörig ska dö?

– Om man är äldre och har andra sjukdomar så kan det vara farligt och då kan man dö. Det är viktigt att benämna så att man inte skönmålar och värjer sig för det. Man får uttrycka sig enkelt om det. Men man ska också peka på det som är positivt, att det finns en tilltro, det är jätteviktigt. Att vuxenvärlden kommer att klara av det här. Det har funnits allvarliga sjukdomar tidigare och vi har klarat det.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons