unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Så slår covid-19 mot länet: ”Successivt mer påtagligt”

Det senaste dygnet fick Kalmar län sitt första dödsfall i covid-19. Det gäller en man i 85-årsåldern som avlidit. Dessutom har sjukvården fått sin första patient som är i behov av intensivvård. Det vårdas för närvarande tio personer på sjukhus.
Foto: Linus Gunnarsson

– Vi har legat ett par veckor efter storstadsregionerna och även någon vecka efter övriga regioner, men vi kommer nog inte att bli helt förskonade. Därför är det väldigt viktigt att var och en gör det som krävs för att minska smittspridningen, säger Lisa Labbé Sandelin.

– Jag vill verkligen skicka en uppmaning till invånarna i länet om att alla behöver hjälpas åt och man måste visa respekt för de som vill göra det bästa.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist berättar att man nu förbereder sig för en ökad smittspridning i länet. Antalet vårdplatser på infektionskliniken vid Länssjukhuset i Kalmar har ökat från 18 till 24 och kan snabbt utökas med ytterligare platser. Dessutom förbereds Västerviks sjukhus för att kunna ta emot covid-19-patienter. I första läget handlar det om åtta vårdplatser i Västervik, som kan utökas till 20.

– Läget blir successivt mer påtagligt för oss. Vi kommer att fortsätta anpassa oss för att kunna möta de utmaning som vi vetat skulle komma. Vi arbetar för att öka kapaciteten för intensivvårdspatienter, säger Hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist

Antalet bekräftade fall av covid-19 i länet är enligt smittskyddsläkaren bara toppen av ett isberg.

– Många får milda symtom. De blir sjuka en-två veckor men klarar sig bra hemma.

En av orsakerna till att man inte testar fler personer, än vad man redan gör, är brist på provtagningsmateriel.

– För att provta måste flera saker fungera. Man måste ha personal på labb som ska utföra analysen, man måste ha tops, de tog slut men vi har lyckats skrapa ihop ett antal till, och i dagsläget är vi i vårt län begränsade på grund av kemikaliebrist. Vi provtar alla som blir inlagda med luftvägsinfektion, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

– Det pågår oerhört mycket arbete runt om i Sverige och världen om att ta fram andra tester. Men kruxet är att man måste se till att testet är tillräckligt bra. Det pågår också arbete med att ta fram blodprov där man kan se om man har antikroppar mot infektionen, problemet är att vi inte riktigt vet hur vi ska tolka svaren än.

Smittskyddsläkaren ville även uttala sig angående vaccination mot lunginflammation.

– Det har stått i en hel del media att det vore bra om så många som möjligt kunde vaccinera sig mot lunginflammation. Då finns det flera problem det det. Dels är det så att det vaccinet vi har är ett vaccin som skyddar mo invasiv pneumokockinfektion. det betyder i princip att det skyddar mot blodförgiftning, allvarlig sjukdom av den här pneumokockbakterien som är en av de bakterier som kan ge upphov till lunginflammation så det skyddar inte mot flera sorter av lunginflammation utan bara mot ett specifikt tillstånd. Men det är många som tror att om man tar det så är man skyddad mot den lunginflammation får av covid-19. Det vi vet hittills om covid-19 är att den lunginflammation man får är till allra största delen betingad av viruset i sig. Och mot covid-19-infektionen har vi ännu inget vaccin.

Läs mer