unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Samverkan ska hjälpa barn och ungdomar

Genom en samverkansmodellen vill Torsås kommun fånga upp barn och ungdomar som är på ”glid” i ett tidigt skede.
Mattias Andersson, Simon Gustafsson, Lisa Kindblom, Caroline Gyrberg, Gustaf Hagblom och Anna Wägbring är delaktiva i samverkansgruppen.
Mattias Andersson, Simon Gustafsson, Lisa Kindblom, Caroline Gyrberg, Gustaf Hagblom och Anna Wägbring är delaktiva i samverkansgruppen.

I november förra året startade Anna Wägbring, Folkhälsosamordnare, och Mattias Andersson, Säkerhetssamordnare, i Torsås kommun upp projektet SSPF i Torsås kommun. SSPF (Skola, Socialtjänsten, Polisen och Fritiden) är en förvaltnings- och myndighetsöverskridande samverkansmodell som först applicerades i Göteborg, och som nu Torsås kommun är först i Kalmar län att införa.

Syftet med samverkansmodellen är att fånga upp barn och ungdomar som är på ”glid” i ett tidigt skede. Arbetssättet är tänkt att effektivisera hela förloppet som ibland tar åratal, till att avhandlas på en gång.

– Vi hade i princip ingen uttalad samverkan på individnivå mellan skolan och socialtjänsten på en förebyggande nivå. På pappret fanns det väl en strategiskt samverkan men den fungerade inte, det var förvaltningarna överens om. Då började vi föra en dialog med skolan, socialtjänsten och fritiden om detta. Först och främst ville vi hitta ett internt verktyg inom kommunen, säger Anna Wägbring.

Tillsammans har man skapat en operativ grupp med ungdomssupport, fritidspersonal, mentorer och kommunpolisen. Anna och Mattias är processledare och metodstödjare.

– Tanken var hela tiden att den operativa gruppen ska ha mandat utifrån sina kunskaper för att se vem som behöver hjälpen mest just nu. Det kan också förändras ganska snabbt. Det kan bero på vilka kompisar man umgås med, att man blir sjuk eller att något händer i familjen.

Förhoppningen är att den operativa gruppen ska kunna fånga upp barnet eller ungdomen innan det gått för långt.

– Sen kan vi givetvis och ska koppla på myndighetsutövning om det behövs, men det här är första linjen.

Vad finns det för problematik i Torsås?

– Vi har jättestora problem med skolfrånvaro. Vi har inte så mycket problem med hemmasittare, de är på skolan men inte på lektionerna. Vi ligger så otroligt lågt när det gäller godkända betyg i årskurs nio att många inte erhåller ett slutbetyg. Det är den enskilt viktigaste faktorn för välgång i livet. Det är oftast det som sticker ut när vi tittar på psykisk ohälsa, kriminalitet, utanförskap på bostadsmarknaden samt alkohol- och drogmissbruk. Vi försöker titta på hur det kommer sig att man inte är på lektionerna. Den senaste rapporten från CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) visar att stora delar av Kalmar län ligger högre än riket när det gäller rökning och alkoholkonsumtion

– När Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, presenterade sin skolrapport visar det sig att många elever i Torsås känner sig otrygga i skolan och att det förekommer ganska mycket hot och våld, samt rasism. Det står i rapporten att Torsås sticker ut.

Genom SSPF vill man kunna förhindra att barn och ungdomar hamnar mellan stolarna.

– Det är allas problem. Det är en kommunal angelägenhet, en folkhälsofråga, en rättighetsfråga och en jämlikhetsfråga. Vi måste vara flera som tittar på en ungdoms situation så vi får en helhetssyn. Varje dag i ett barns liv viktigt, ser vi saker behöver vi agera. Det handlar om att skapa förutsättningar för social hållbarhet. Man kan tycka att det borde vara enkelt att man ska samverka men ändå är det svårt.

– Tillsammans kan vi göra ännu mer. Jag upplever att vi håller på att bli en härlig och sammansvetsad grupp som kan utnyttja varandras resurser. Vi kan se att det här verkligen behövs.

Läs mer