Annons

Två smittade inom äldreomsorgen i Kalmar

Två personer inom äldreomsorgen i Kalmar har bekräftats smittade med det nya coronaviruset. Under mars månad har kommunen anställt över 60 timvikarier och en evakueringsenhet på Björkenäs är planerad för att begränsa smittspridningen.
Publicerad 2 april 2020

Sedan coronaviruset spridning i länet har äldreomsorgen i länet haft ett högre personalbortfall än vanligt med omkring 10-20 procent oplanerad frånvaro dagligen.

Under mars månad anställdes över 60 nya timvikarier.

Annons

– Främsta frånvaroorsaken är att personal stannar hemma på grund av förkylnings- eller influensasymtom, helt i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer, för att skydda de äldre från smitta. Vi har dessutom rekryterat fler undersköterskor som stöttar upp sjuksköterskeverksamheten med utökade hälso- och sjukvådsdelegeringar, säger Mattias Ask, förvaltningschef på omsorgsförvaltningen i ett pressmeddelande.

Om det skulle fattas vikarier finns tydliga prioriteringsordningar för verksamheterna, i hemtjänsten kan det handla om att ställa in vissa insatser som exempelvis städ.

Inom Kalmars äldreomsorgsverksamheter är det i nuläget två fall där omsorgstagare bekräftat har covid-19. Det ena ärendet har varit i hemtjänst och det andra ärendet har tidigare befunnit sig i korttidsverksamheten.

– Smittskydd har genomfört både smittspårning och provtagning med andra omsorgstagare i verksamheten. Samtliga av dessa prov har haft ett negativt resultat, säger Mattias Ask.

Äldreomsorgen i Kalmar följer Region Kalmar läns riktlinjer och har samma hantering av omsorgstagare med misstänkt smitta i hemtjänst, vård och omsorgsboende och korttidsverksamhet.

Äldreomsorgen i Kalmar har tillgång till den skyddsutrustning som krävs i samband med misstänkt smitta, enligt regionens riktlinjer. Men samtidigt är skyddsutrustning en bristvara i stora delar av landet och kommunen lägger nya beställningar för att säkra det ökade behovet av skyddsutrustning i verksamheten.

– Bedömningen nu är att vi även framåt kommer att tillgång till nödvändig skyddsutrustning för att säkra personalens arbetsmiljö och minska smittspridning till andra omsorgstagare, säger Mattias Ask.

Bedömningen är att antalet omsorgstagare med bekräftad smitta kommer att öka i Kalmar och därför planerar omsorgsförvaltningen att starta upp en ny evakueringsverksamhet i fristående lokaler på Björkenäs. Tanken är att inriktningen för verksamheten blir en tillfällig vistelse för omsorgstagare som har bekräftad covid-19.

Syftet med evakueringsenheten är att försöka minska smittspriningen till andra omsorgstagare eller andra äldre i samhället.

– Planen är att initialt starta upp med ett mindre antal lägenheter för verksamheten, men vid behov finns möjlighet att växla upp till 16 lägenheter på evakueringsenheten, säger Mattias Ask.

Annons

Det pågår rekrytering av personal till enheten som beräknad vara klar nästa vecka.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons