Sjöräddare på Öland kan prisas för räddningsinsats

Varje år utser Sjöräddningssällskapet Årets Sjöräddare som är en utmärkelse för en räddningsinsats som är utöver det normala. I fjol utfördes 1 093 räddningstjänstuppdrag och fem insatser har nominerats som särskilt föredömliga. Ett av räddningsuppdragen som är nominerat är när frivilliga sjöräddare från Grönhögen hjälpte en skadad fiskare från vattnen mellan Öland och Gotland till vård i land.
– Det är roligt att få lite uppskattning, säger Göran Svensson, frivilligräddare vid RS Grönhögen till KalmarPosten.
Publicerad 31 januari 2020 • Uppdaterad 10 februari 2020

Göran Svensson som varit fiskare och bott vid havet i hela sitt liv blev frivilligräddare 1983. RS Grönhögen har omkring 10-15 uppdrag per år, men när det är skarpt läge är man alltid på tårna.

Den 25 februari var ett sådant tillfälle. Mellan Öland och Gotland befann sig trålaren Carmona där Eric Gustafsson och de tre andra i besättningen gjorde sig reda att börja fiska skarpsill. Trålen justerades för hand ute på däck och via radio hade besättningen kontakt med den som skötte manövreringen av tråltrumman från styrhytten.

När Eric hade ändrat trålinställningen på styrbord sida fick han syn på att han hade gjort ett misstag på babord sida. Istället för att ta ett steg bakåt stod han kvar, samtidigt som tråltrumman började rulla och högerhanden följde med upp i tråltrumman. Toppen av fingrarna kom i kläm och skadan blev allvarlig. Besättningen ringde till Sjö- och Flygräddningscentralen och en läkare fick se skadan på bild. Beslut togs om att Eric var i behov av att komma till land för vård.

Frivilligräddarna Göran Svensson och Leif Björkman i Grönhögen skyndade sig till Rescue Väringen och satte kurs mot trålaren.

– Vi fick larmet och det var bara att klä på sig och ge sig iväg. Man handlar instinktivt, man hoppas bara att det inte är så fruktansvärt allvarligt, säger Göran Svensson.

Efter en dryg timme var man framme och Eric kunde kliva ombord på Rescue Väringen som i full fart körde mot ambulansen som väntade på kajen vid RS Grönhögen.

– Han var vid god vigör och vi satt och pratade. Man gör så för att de inte ska tänka på sin skada. Det tar ju en stund att ta sig i land.

Eric fördes till Länssjukhuset i Kalmar och där kunde man konstatera att han hade en sårskada på långfingret och en krosskada på pekfingret. Sårskadorna syddes ihop och Eric fick morfin hela natten för att dämpa smärtorna. Dagen efter efter opererades Erics ena finger och han samma eftermiddag skrivas ut från sjukhuset.

– Han var fullt återställd tack och lov. Tre fingrar var ganska rejält klämda, vi fruktade att han skulle få amputera men han klarade sig och fick tillbaka full rörlighet. Det är toppen när det går den vägen.

Efter ett halvår kom Eric tillbaka till Öland och träffade då sjöräddarna Göran och Leif.

– Det är alltid roligt att få träffa dem efteråt. När vi lämnat över så är det sällan man ser folket igen. Det är jättetrevligt när man får träffa personen under andra omständigheter.

Årets Sjöräddare

Utmärkelsen Årets Sjöräddare är ett sätt att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme ända sedan starten 1907.

Sjöräddningssällskapets 2 200 frivilliga sjöräddare har jour dygnet runt, året om. De ställer upp med sin tid för att alla som vistas utmed vår långa kust och i våra stora sjöar ska känna sig trygga.

De frivilliga sjöräddarna medverkar i över 80 procent av all sjöräddning i Sverige, helt utan statliga bidrag. Totalt deltog 22 frivilliga sjöräddare från fem stationer vid de nominerade insatserna, som räddade flera människoliv.

Vinnarna av Årets Sjöräddare koras på båtmässan Allt för sjön i Stockholm lördagen den 14 mars.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.