Sjukvården ställer om: ”Förbereder oss på att kunna klara en kraftig ökning”

Krisledningsnämnden i Region Kalmar län tog på tisdagen flera beslut för att sjukvården på ett samlat sätt ska kunna hantera en situation med fler patienter med covid-19. Besluten innebär att närmare 100 covid-19-patienter ska kunna vårdas samtidigt vid länets tre sjukhus.
Publicerad 31 mars 2020

Det är Länssjukhuset i Kalmar län som i första hand ska ta emot patienter, men om kapaciteten inte räcker till kommer det även inrättas platser vid Västerviks sjukhus och Oskarshamns sjukhus.

Infektionsavdelningen i Kalmar har i nuläget 24 platser men det finns beredskap i Kalmar och Västervik för att fler vårdplatser kan behövas. Två avdelningar i Kalmar och en i Västervik kan göras tillgängliga för covid-19-patienter.

Krisledningsnämnden beslutade att Oskarshamns sjukhus kan ta emot patienter på en avdelning om det skulle behövas. Dessutom godkände nämnden ett avtal för sjukresor med specialtransporter för personer med misstänkt eller bekräftad covid-19.

– Vi förbereder oss på att kunna klara en kraftig ökning av antalet covid-19-patienter. För att klara den uppgiften krävs omställningar på samtliga sjukhus, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist i ett pressmeddelande.

Så berörs Oskarshamns sjukhus:

• Bedömning av patienter innan de kommer in till akutmottagning ska ske i separat lokal. Detta för att inte blanda patienter med misstänkt smitta med andra.

• Akutvårdsavdelning ska användas för patienter med luftvägssymtom för inneliggande vård. Patienter med konstaterad covid-19 transporteras till sjukhus i Kalmar eller Västervik.

• En avdelning förbereds för att vid behov ta emot patienter som smittats med det nya coronaviruset.

• Om det är nödvändigt begränsas akutmottagningens verksamhet helt eller delvis till internmedicinska patienter. Akutverksamhet för primärvårdspatierna flyttas utanför sjukhuset.

• Operationer för inneliggande patienter upphör. Viss dagkirurgisk verksamhet bedrivs.

• Mottagningarnas verksamhet genomförs via telefon eller digitala vårdmöten. Fysiska mötet sker då vård inte kan vänta.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.