1. Livsstilarrow-down
  2. Kultur & Nöjearrow-down
  3. Familjarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Skillnad på tomt och trädgård”

Till dig som har en lite större tomt brukar jag ge rådet att försöka göra skillnad på tomt och trädgård. Trädgård ska vara roligt och njutbart. Att då känna att det är för mycket och att man inte mäktar med är inte så roligt, bättre att då begränsa sig och sedan låta trädgården växa den dagen det finns tid och lust till det. Lägg krut på de platser du vistas på – vackra säsongskrukor, en räfsad grusgång, en kopp kaffe i solen.
Josefin Smedberg, Trädgårdsmakeri.
Foto: Josefin Smedberg

Även du som har en mindre gräsplätt har kanske lite yta att avvara eller en liten remsa längs häcken eller staketet. Det är nämligen så att det vi kallade äng för 100 år sedan har vi idag knappt en procent kvar av. De vägdiken som tas om hand på rätt sätt har många gånger en varierad flora där våra insekter, humlor och bin trivs. Det vore fint om även en del av din trädgård kunde avvaras till äng. Låter du en bit av gräsmattan växa kan flera arter ta sig fram – det ligger många frön i backen i väntan på rätt tillfälle att sätta spurt.

En bit äng i trädgården, så vackert i sin enkelhet.
Foto: Josefin Smedberg

En äng kan ta lite tid på sig innan den blir som du föreställt dig. I det hörnet eller delen av trädgården som ska bli äng slutar du med näring, ängen och dess örter gillar det magert. Klipp sällan och höj gräsklipparen när du väl klipper. Så småningom kommer örter upp och börjar blomma, låt de stå och klipp om du måste runt dem istället. Här och var kan du även blotta jorden och slänga ut olika ängsfröblandningar – maj – juni är en bra tid att så, när jorden blivit lite varmare. Klipp av gräset först några veckor efter blomningen så att blommorna kan sätta fröer, låt de sen ligga i några dagar innan ni räfsar bort gräset så fröerna kan lossna riktigt. Jämför med en självgående gräsklippare som klipper lite hela tiden, låter gräs ligga kvar i mattan, gräset förmultnar och ger sen näring tillbaks till gräsmattan. Vår äng vill som sagt ha det magert så fram med räfsan i slutet på juli och bort med gräset. Har du en mycket frodig del som ska göras till äng får ni klippa flera gånger under vår och försommar och räfsa bort för att utarma gräsmattan.

Att klippa eller inte klippa, det är frågan.
Foto: Josefin Smedberg

Gillar du att ha gångar i trädgården är detta en favorit att ta till – låt gräset växa upp och klipp en gång i det höga gräset. Kanske leder det fram till en större klippt yta dit ni kan ta med barnen bort på picknick på en filt. Kanske är den en snirklig promenad runt hela tomten? Kanske är det en liten plätt med högt gräs delad itu för att rama in en grind längre fram.

Det finns flera träd och buskar som kan hjälpa våra bin. En sälg är bland de första bina har att mumsa på, på våren. Har du stått under en blommande lind i högsommaren och funderat på vad det är som låter? Det nästan vibrerar av all aktivitet, så flitiga de är våra bin!

Skapa enkelt någonstans för våra bin att bo genom att binda ihop några kapade bambupinnar eller borra hål i en tjockare träbit. Borra 7-10cm djupa hål och upp till 1cm breda men låt inte hålen gå igenom träbiten. Då finns det bra hålrum för vildbina att bosätta sig i. Är sen hålen igenmurade vet du att de flyttat in! Ställ fram ett fat med småsten och fyll på med vatten så att de delvis täcker stenarna, detta gör att de kan dricka utan att riskera att drunkna i ett djupt vatten. Kom ihåg att fylla fatet då och då, de torkar lätt upp i sol och vind.

Trädgårdsmakeri maj
Foto: Josefin Smedberg

Har ni ett gammalt vackert träd som fallit? Eller ett dött träd som kanske står kvar? Låt det då vara – står det stabilt kan du kapa av delar av kronan och låta en klätterväxt ta över stammen istället. Det är mer liv i ett dött träd än ett levande.

Jag vill återigen uppmana till att spara på vattnet, att vattna smart, inte använda några gifter och kom ihåg att njuta av era vackra trädgårdar.

Josefin Smedberg

Trädgårdsarkitekt, trädgårdsmakeri.se

En fjäril vilar ut på verbenan.
Foto: Josefin Smedberg

Läs mer

Öland

Nu mäts badtemperaturen på Ölands östra sida

Mörbylånga kommun utökar sin service med badtemperaturerna.

Nyheter

Regionen polisanmäler misstänkt dataintrång

Region Kalmar län har gjort en polisanmälan mot en medarbetare.

Kalmar

Två tjänstemän i Kalmar hotades till livet i går

Under onsdagen anmäldes två fall av hot eller förgripelse mot tjänsteman till polisen.

Kalmar

Bilist i hög fart tvärnitade – cyklist kraschade in i bilen

Bilisten körde även över en annan cyklists fot. Han misstänks nu för grov misshandel, vållande till kroppsskada och smitning från trafikolycka.

Kalmar

Blåljus: Man greps av polis under pågående inbrott

En man var i full färd med att göra inbrott i en fastighet, när personer från allmänheten fattade misstankar och larmade polisen.

Kalmar

Hon ser charmen i att tvätta i Klapphuset: ”Det är bra bevarat”

Generationer av Kalmarbor, mest kvinnor, har kommit för att skölja och klappa sin tvätt i Klapphuset. Ingegerd Petersson, som bor på Lindö, tog under tisdagen tillfället i akt att tvätta sina mattor i det fria.