Småhusförsäljning ökade i landet – länet toppar listan

Enligt Lantmäteriets årssammanställning ökade fastighetsöverlåtelserna 2019 med hela 23 miljarder kronor jämfört med året innan.
Publicerad 18 februari 2020
Foto: Sara Jonasson

– Det är både en volym- och en priseffekt som ligger bakom den ökade omsättningen på fastighetsmarknaden. Antalet sålda småhus har ökat med 3 procent och priserna har stigit med i genomsnitt med 5 procent. Dessa signaler bekräftas även annan tillgänglig statistik från andra källor, till exempel mäklarstatistik, säger Dennis Lindén som är enhetschef på Lantmäteriet i ett pressmeddelande.

Totalt skedde fastighetsöverlåtelser till ett värde av 307 miljarder kronor i fjol, vilket är en ökning med 8 procent jämfört med 2018. Omsättningen var högst i Stockholms län med 86 miljarder kronor och lägst på Gotland med 3 miljarder kronor.

– Omsättningen för det sista kvartalet för 2019 har varit ovanligt stark med en sammanlagd omsättning på 83 miljarder kronor. Vi vet också av erfarenhet att omsättningssiffrorna kan komma att öka ytterligare eftersom fastighetsöverlåtelser kan registrera upp till tre månader efter genomförd affär, säger Dennis Lindén.

Den positiva trenden visar sig även i antalet sålda småhus under 2019. Det såldes 70 377 småhus under 2019, vilket är en ökning med 3 procent jämfört med 2018.

Försäljningen av småhus ökade i Kalmar län med 11 procent, vilket är den största ökningen i landet. Därefter kommer Dalarnas län och Kronobergs län på 9 procent.

Försäljningarna minskade som mest i Hallands län och Västmanlands län med 4 procent och Gotlands län med 3 procent.

Vanliga former av småhus är friliggande villor, radhus, kedjehus och fritidshus.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.