unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Smider glimrande sagor i guld

För knappt ett halvår sedan föddes idén hos de tre guldsmederna Anna, Elsie och Linus, att göra en egen kollektion ringar. Söndag den 1 mars, på Calmar Stadshotells inspirationsdag för Bröllop & Fest, visar de sina första ringar i den egna kollektionen Saga.
– Det var en gång tre guldsmeder som fick en idé, skojar butiksbiträdet Ewa Ekström och tar plats ihop med kollegorna på Molins Guld och Silver i Kalmar, guldsmederna Anna Jonsson, Elsie Bivemalm och Linus Pettersson.
– Det var en gång tre guldsmeder som fick en idé, skojar butiksbiträdet Ewa Ekström och tar plats ihop med kollegorna på Molins Guld och Silver i Kalmar, guldsmederna Anna Jonsson, Elsie Bivemalm och Linus Pettersson.
Foto: Sara Jonasson

– Vi kände att det fanns en efterfrågan på ringar som ingen annan hade och kände att det vore roligt om vi kunde ha en egen kollektion färdig i butiken, som hade det som kunderna efterfrågar, berättar Anna Jonsson, ägare av Molins Guld & Silver.

De tre guldsmederna satte sig tillsammans och började skissa utifrån det de hade fångat upp som kundernas önskemål.

– Vi gjorde till och med ett test på en av ringarna, det blev en hit, berättar Linus.

De ringar som nu har tillverkats är unika och handgjorda, på så sätt att ingen är den andra lik.

– Det här är inga attrapper som våra andra provringar i butiken, utan de här är handgjorda med äkta stenar i. Allt från topas och safir till mer ovanliga diamanter i andra färger och former, än de mer vanligt förekommande. Det är i stort sett omöjligt för oss att få tag i exakt likadana stenar, vilket också gör att varje ring blir unik, förklarar Anna.

Idén om den egna kollektionen väcktes i höstas, men fick läggas på is ett tag eftersom smederna redan hade så mycket att göra.

– Det är väldigt roligt att vi har mycket att göra och det är mycket av allt, från den egna tillverkningen till reparationer, förädling av gamla smycken och försäljning av nytillverkat. Den gemensamma trenden är att vi tar tillvara på våra smycken och återanvänder, eller omvandlar det vi redan har. Det vi tillverkar i smedjan görs av återvunnet guld och det stämmer väl överens med hela hållbarhetstrenden, konstaterar Anna.

När tiden väl var mogen skred smederna till verket och sen gick det undan. Kollegan Ewa som arbetar i butiken berättar hur det har varit att se deras arbete ta form.

– Jag tycker att det har gått fort och resultatet har blivit oerhört bra. Det märks att de har varit väldigt inspirerade, det bara ryker om dem när de arbetar.

Kollektionen har vuxit fram under arbetets gång och idéerna har inte tagit slut än på långa vägar.

– Vår tanke från början var att vi skulle göra tre ringar var, men det insåg vi snabbt att det gick inte så det fick bli fyra var. Fram till dess hade vi gjort solitär-ringar som sen ska kunna paras ihop med en alliansring eller en slät ring. Men då ville vi ju också göra snygga alliansringar, så vi gjorde ett etui med tolv sådana ringar också. Det har vi inte kommit lika långt med utan dessa kommer vi att släppa längre fram i vår.

Ringarna beskriver de som romantiska, med mjuka färger och gärna med milligriff, en slags kulkant, eller gravyr.

– Den här romantiska trenden har vuxit fram under de senaste åren, men det har länge varit en trend att man vill ha en större sten som man ska fria med, lite amerikansk känsla på det. Vi ville skapa ringar med lite drömsk känsla och förstärka den här romantiska stämningen man ofta är i när man köper en sådan här ring, beskriver smederna.

– Ja, det blir ju som att kunderna får skriva sin egen saga med våra ringar, konstaterar Linus som också har ritat logotypen till kollektionen, medan kollegan Elsie Bivemalm har målat fonderna till marknadsföringsmaterialet, ett riktigt teamwork med andra ord.

– Det här är första gången vi gör något gemensamt på det här viset, så man kan säga att vi skriver ett nytt kapitel i vår saga också, säger Anna.

Läs mer