Annons

Smittskyddsläkare kan stänga ner verksamheter som inte följer anvisningar

Under en presskonferens på torsdagen betonade smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin att det är viktigt att individer och näringsidkare gör det som krävs för att dämpa smittspridningen av det nya coronaviruset.
Publicerad 9 april 2020

– Det är ni vi kan göra skillnad innan kurvan sticker iväg och blir brant. Det gör man genom att följa Folkhälsomyndighetens råd. Det är också restaurangägarnas ansvar att minska smittspridning. Om man inte följer anvisningarna så kan smittskyddsläkare stänga ner en verksamhet, säger Lisa Labbé Sandelin.

Har ni fått indikationer på att verksamheter inte följer råden?

Annons

– Vi har fått lite signaler både via kommunen och privatpersoner att någon verksamhet inte följer de allmänna råden. Man ska helt enkelt följare allmänna råden, och gör man inte det kan smittskyddsläkaren stänga ner en verksamhet med omedelbar verkan tills man till exempel har flyttat sina bord för att det ska bli mindre trångt. Är det så att de åtgärder som vidtagits inte är tillfredsställande, då kommer jag och respektive nämnd i kommunen att samråda och då kan jag omedelbart fatta ett beslut om stängning.

– Upplever man någonting som inte ser bra ut kan man antingen vända sig till kommunen, smittskyddsläkare eller polisen som också utövar tillsyn i viss mån. Vi försöker utarbeta en gemensam kanal där vi hanterar de här ärendena. Vi får in en hel del påstötningar från privatpersoner som uppmärksammar att: ”Det här ser inte riktig bra ut”. Då försöker vi återkoppla och hantera det.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons