Smittskyddsläkaren: ”Då ska man vara väldigt observant”
Symtomen för covid-19 kan vara många och se olika ut för många personer. Region Kalmar läns smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin ser några symtom som är återkommande.
– Jag har en dialog med infektionsläkare och andra läkare som träffar patienterna och det som jag tycker är lite spännande är luktbortfallet som också påverkar smaken. Som ni säkert läst om är det är ganska många som kan säga det. Kanske framförallt ganska många som inte behöver sjukhusvård, det kan man se vid andra virusinfektioner också, men det verkar vara rätt så tydligt här. Vi har även sett en hel del som har besvär av illamående och ont i magen, säger Lisa Labbé Sandelin.
– Det pågår en diskussion om det är så att viruset påverkar cellerna i näsan eller längre bak i hjärnan där signalen uppfattas. Jag vet inte om man är på det klara med exakt varför det blir så här.
Ett del i sjukdomsförloppet kan vara att man får en andra insjuknandetopp efter att ha känt sig bättre. Då ska man enligt Lisa Labbé Sandelin vara väldig observant.
– Jag tycker också att vi börjar känna igen mönstret att man först får lite feber, frossa, lite torrhosta och kanske ont i halsen, sen blir man bättre. En del kommer, efter en vecka - tio dagar, att bli lite sämre igen. Man får feber igen, andningspåverkan, tryck över bröstet. De som hamnar i den här andra insjuknadetoppen, där är det viktigt att tidigt söka sjukhusvård. Det är där lungorna kan bli påverkade. Om man först var sjuk, sen blev bättre och sen sämre igen – då ska man vara väldigt observant.