1. Livsstilarrow-down
  2. Kultur & Nöjearrow-down
  3. Familjarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Snart drar e-sportturneringen Gymnasiekampen igång

De två studenterna Filip Nilsson och Herman Söderström som studerar Coaching and sport managementprogrammet på Linnéuniversitetet i Växjö arrangerar för andra året i rad e-sportturneringen Gymnasiekampen.
– Det gick väldigt bra förra året, vi hade strax under hundra deltagare. Då beslutade vi oss för att köra vidare även i år, säger Filip Nilsson.
Filip Nilsson och Herman Söderström är studenterna som arrangerar Gymnasiekampen.
Foto: Privat

Gymnasiekampen är uppbyggd så att en turnering spelas mellan gymnasieskolorna i Kalmar och en turnering spelas mellan gymnasieskolorna i Växjö.

– Vinnarna från respektive turnering får möta varandra lokalt på e-sportcentret Overpowered i Växjö. Där avgörs vilken skola som får titulera sig mästare, säger Filip Nilsson, en av arrangörerna.

Spelen som kommer att spelas är League of Legends och CS:GO. För att få delta i turneringarna behöver alla i laget gå på samma gymnasieskola. Matcherna kommer att sändas live på Twitch där Filip och Herman kommer att kommentera matcherna.

League of Legends (LoL)

Spelarna delas in i lag, och varje lag startar på var sin sida av kartan, nära lagets bas som kallas nexus.
En match vinns när motståndarlagets nexus är förstörd, eller de ger upp.
På kartan finns en mängd kanontorn ("turrets"), och båda lagen måste bekämpa motståndarnas spelare, såväl "Champions" (spelfigurer) som "Minions" (små NPC:er som regelbundet avgår från basen och attackerar motståndarlaget) och döda neutrala monster för att gå upp i nivå (upp till 18).
Under spelets gång kan man också köpa utrustning ("Items") och drycker, (consumables), som gör ens spelfigur starkare. Föremålen köps med guld som erhålls kontinuerligt samt när spelaren dödar minions, monster, kanontorn eller champions.
En match tar normalt mellan 15 och 45 minuter att spela.
Källa: Wikipedia

Counter-Strike: Global Offensive

Likt de föregående spelen i Counter-Strikeserien är Global Offensive ett målbaserat förstapersonsskjutspel i flerspelarläge. Spelaren väljer ett lag, antingen Terrorister eller Antiterrorister, där varje lag har ett mål som ska fullgöras och samtidigt försöka eliminera motståndslaget. Målet kan vara att plantera eller desarmera en bomb samt rädda eller vakta gisslan.
Källa: Wikipedia

E-sport som fenomen växer otroligt snabbt och Filip tror att deras kunskaper från utbildningen Coaching and sport managementprogrammet med lätthet går att applicera på e-sporten.

– Jag har länge velat jobba med gaming och e-sport. Nu börjar det växa fram en hel industri kring det, det tas mer på allvar. Nu kan du göra karriär inom e-sport som till exempel spelare, organisatör eller coach. Nu läser vi idrottsvetenskap på utbildningen och det som handlar om idrott går att applicera på e-sport. Det kan handla om lagdynamik, rollfördelning i ett lag, konflikthantering, hur man analyserar och utvecklar spelare. Det är inte bara att spela så mycket om möjligt för att bli bra.

Sista anmälningsdagen är 11 mars. I Kalmar startar turneringen för League of Legends 21 mars och för CS:GO 22 mars.

I videon nedan kan du se ett montage från förra årets turnering i League of Legends i Växjö.

Läs mer

Nyheter

Video visar misshandel av djur: ”Ren och skär dödsångest”

En inspelning som organisationen Djurrättsalliansen filmat vid en av Sveriges största äggproducenter, ett företag i Kalmar län, visar bland annat hur en höna med kläms i en dörr med full kraft.

Kalmar

Hög hotellbeläggning i Kalmar i juli

Nästan lika många besökare som i juli 2019.

Nöje

Nöje: Byteatern ställer in fransk föreställning

”Det är så klart trist”

Kalmar

I natt: Polisen stoppade drograttfyllerist

Det var vid 00.24 natten till tisdagen som polisen beslutade sig för att göra kontroll av en personbil i Kalmar.

Kalmar

Blåljus: Inbrott på Trädgårdsgatan i natt

Det var vid 03-tiden som ett inbrott inträffade på Trädgårdsgatan i Kalmar.

Kalmar

Kalmar Vatten tar in extrahjälp – en utter

Uttern Ulla har fått en hedersroll. Hädanefter är det hon som presenterar vattenförbrukningen – i hopp om att spara vatten.