Annons

Snart kan 500 miljoner delas ut till idrottsföreningar

På fredagen presenterade idrottsminister Amanda Lind och Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson principerna för hur regeringens stödpaket till idrotten på 500 miljoner kronor ska fördelas.
Publicerad 17 april 2020
Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

Det var den 20 mars som regeringen gick ut med att ett stödpaket på 500 miljoner kronor skulle gå till svensk idrott, med anledning av den rådande pandemin.

– Idrotten spelar en oerhört viktig roll för så många människor i hela landet. Med det här stödet kommer man kunna göra insatser för att upprätthålla idrottsverksamhet, särskilt för barn och unga, och lindra effekterna av inställda evenemang med anledning av coronavirusets spridning. Vi vill ha ett rikt idrottsliv i Sverige även efter den här krisen och därför är det här stödet så viktigt, säger idrottsminister Amanda Lind i ett pressmeddelande.

Annons

På torsdagen beslutade Riksidrottsstyrelsen om de ramar och övergripande principer som blir grundstenarna för fördelningen av stödet.

– Föreningar kan få pengar till midsommar och från den första maj kommer föreningar att kunna söka krisstöd. Jag är glad över det snabba beslut som regeringen tagit för att föreningar och förbund ska ha möjlighet att överleva den nu rådande krisen. Jag gläds också åt den enighet idrottsrörelsen har visat i denna svåra situation, säger Björn Eriksson ordförande Riksidrottsförbundet.

Övergripande principer

1. Gemensamt ansvarstagande för idrottsrörelsen som helhet ska genomsyra fördelningen av medlen.

2. Det övergripande syftet med stödet är förbund och föreningars fortsatta överlevnad.

3. Ekonomiskt stöd till verksamhet och evenemang för och till förmån för barn- och ungdomsidrotten är prioriterat.

4. Ekonomiskt stöd till SF:s verksamhet och evenemang samt stöd till större utpekade föreningsdrivna evenemang hanteras samlat per SF medan stöd till IF hanteras löpande.

Avgränsande principer

1. Ekonomiskt stöd betalas enbart ut till föreningar och förbund som är anslutna till Sveriges Riksidrottsförbund.

2. Stödpaketet beslutat den 20 mars gäller ekonomiska konsekvenser för evenemang och verksamhet från och med den 12 mars till den 30 juni.

3. Vid kommunalt stöd för verksamhet eller evenemang ska detta avräknas från det statliga stödet.

4. Ekonomisk kompensation kan utgå för faktiska kostnader kopplat till verksamhet och evenemang.

5. För verksamhet och evenemang som ställts in eller genomförts med reducerat deltagande/publik kan kompensation utgå för uteblivna intäkter.

6. Ju högre belopp som ansökan om ekonomisk kompensation är på, desto större krav på verifiering och redovisning till RF.

7. Nivån på kompensation ska relateras till förbundets eller föreningens omsättning.

8. Ansökande förbund och föreningar ska redovisa minskade kostnader för hela verksamheten på grund av coronaviruset.

9. Ersättning för lön eller arvode utgår ej utan hänvisas till ordinarie stödsystem och andra krispaket från regeringen.

10. Uteblivna intäkter från sponsor- och mediaavtal på grund av utebliven aktivering kompenseras ej.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons