Snart klart med snorkelled i Kalmar

Under vattenytan vid den lilla halvön Flundran på Stensö finns en snorkelled som Länsstyrelsen i Kalmar län tagit fram tillsammans med Kalmar kommun och Naturum Västervik.
Publicerad 6 maj 2020
Stensö badplats som ligger i närheten av snorkelleden.
Stensö badplats som ligger i närheten av snorkelleden.Foto: Kennerth Kullman / Mostphotos

– Vi har sett detta på västkusten där de har lite skyltar på botten och kallar det för snorkelled. Då tyckte vi att det passar väldigt bra här också, säger Magnus Danbolt, Naturvårdshandläggare.

Snorkelleden är konstruerad på så sätt att det finns ett antal skyltar som sitter fast på betongklumpar på havets botten. Skyltarna ligger på 1-2 meter djup och är markerade med bojar som flyter på ytan.

– Nu har vi fyra stycken skyltar på botten som alla representerar olika platser. En hårdbottendel, en sandbotten, en mjukbotten och en pelagisk del.

På hårdbottensdelen kan man se arter av alger och växter som behöver något hårt att sätta sig i som till exempel blåstång. Vid sandbottendelen kan man se plattfisk och musslor och djur som gräver sig ner i sanden. Vid mjukbotten kan man se bland annat ålgräs och vid den pelagiska delen kan man skåda bland annat fisk som lever i öppna havet.

På skyltarna kan man läsa om miljön där den sitter, exempelvis vilka växter och djur som är typiska för platsen. Det sitter dessutom en liten diskborste på skylten som man kan använda sig av för att borsta rent skylten ifall det inte går att se texten och bilderna.

– Det är helt fri tillgång för alla besökare. Förhoppningsvis blir det varm i vattnet så att folk kan utnyttja det. Förhoppningsvis ser folk det som ett roligt men också informativt sätt att bada på. Jag hoppas man får en känsla för Östersjön och det som lever här, att det är värt att ta vara på.

Det enda du behöver för att följa snorkelleden är simglasögon eller cyklop för att kunna se under vattnet. Snorkelleden är tillgänglig för alla och kommer att vara på plats under badsäsongen från slutet av maj till och med början på september.

– Det kommer igång när det är lite varmare i vattnet.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.