Annons

Socialt stödpaket presenteras

Ett socialt stödpaket har presenterats i Kalmar kommun som bland annat ska ge150 000 kronor till Kvinnojouren i Kalmar och 200 000 kronor i extra stöd till föreningar att använda till vuxenvandringar i Kalmar kommun.
KALMAR • Publicerad 24 april 2020
Hanne Deverén (m), Dzenita Abaza (s) och Liselotte Ross (v).
Hanne Deverén (m), Dzenita Abaza (s) och Liselotte Ross (v).Foto: -, Jan Magnusson, Kalmar kommun

Kalmar kommun efterlyser även fler volontärer som kan handla mat och medicin till riskgrupper. De som är intresserade kan vända sig till kontaktcenter för hjälp med vidare kontakt.

– Fokus i samhället är självklart att bromsa hastigheten av smittspridningen av coronaviruset. Men pandemin riskerar även att de psykiska och sociala problemen ökar i samhället. Det finns uppenbara risker, inte bara ekonomiska, som måste hanteras. Vi har möjlighet att förebygga många av de allvarliga sociala konsekvenser den här pandemin kan få, säger kommunalråd Dzenita Abaza (S).

Annons

Kalmar kommun presenterade på fredagen ett socialt stödpaket på flera sidor, där man presenterade vilka olika åtgärder man genomfört för de olika riskgrupperna.

Många äldre upplever att det är ensamt och saknar de sociala sammanhangen i exempelvis seniorföreningen och på träffpunkterna.

– För att underlätta och motverka de negativa konsekvenserna som kommer av fysisk distansering, har en rad insatser genomförts och kommer att genomföras av Kalmar kommun. Här var vi väldigt tidiga med införandet av insatser om vi jämför nationellt, säger Liselotte Ross (V).

När vårvärmen kommer ökar också risken för otrygghetsskapande samlingar av personer på förskole- och skolgårdar med nedskräpning, ordningsstörningar och skadegörelse som följd. För att stärka den positiva och samtidigt kontrollerande vuxennärvaron i olika delar av kommunen har en samverkan med föreningslivet för vuxenvandringar etablerats.

– Är föreningar intresserade av att ansluta sig till uppstyrda föräldravandringar, där varje vandring registreras via en app, så går det bra att vända sig till vuxenvandring@kalmar.se som samordnar dessa vandringar, säger Dzenita Abaza (S).

Våld i nära relationer

Kvinnojouren i Kalmar upplever ett ökat tryck och efterfrågan på de stödinsatser som de erbjuder. De noterar också en ökning av unga som kommer i kontakt med jouren via nationella stödlinjer.

- För att möta ökade risker för våld i nära relationer har kommunen i samverkan med polisen tagit fram ett informationsmaterial med uppmaning till grannar och närstående att slå larm om de misstänker att någon utsätts. Uppmaningen som är översatt till flera språk distribueras till fastighetsägare och grannsamverkansgrupper, säger Liselotte Ross (V).

Idag lanseras e-tjänsten ”Råd och stöd till dig som upplevt våld i nära relation”. Det är en insats för att förenkla kontakten till socialtjänsten för den som blivit utsatt för våld i nära relation. Socialtjänsten kan sedan hjälpa i form av stödsamtal och behandlande samtal. Stödet utformas efter individuella behov och kan även vara skyddande insatser. Det går att få hjälp i en akut kris men också för att bearbeta våld som skett i tidigare relation.

Stöd för invånare

Annons

Den ofrivilliga ensamheten kan för många innebära ett lidande, samtidigt som chanserna för att närstående personer uppmärksammar ett försämrat mående minskar.

-En lokal stödtelefon kopplad till kommunens trygghets- och larmcentral med kompetent samtalsstöd, genom att tillgängliggöra den kompetens som finns inom organisationen, skulle på ett kvalitetssäkrat sätt kunna möta behovet hos kommunens invånare, säger Dzenita Abaza (S).

Nyanlända och migration

Samhällsinformationen om coronviruset har inte nått stora invandrargrupper och därför har inte många vetat vart de ska vända sig för att hitta rätt information. De insatser som Kalmar kommun gör för denna målgrupp är:

• Spridning av råd och rekommendationer på olika språk sker bland annat genom att affischer med QR-koder och Pictogram, ett visuellt språk, kommuniceras i olika miljöer såsom kollektivtrafik, butiker och apotek.

• Inspelning av Folkhälsomyndighetens råd görs på olika språk och sprids i Kalmar kommuns kanaler.

• Många anhöriganställda i omsorgen är utrikes födda och därför genomförs nu personalmöten i mindre grupper för att sprida viktig info om covid-19. Information lämnas även på olika modersmål.

• I samarbete med Länsstyrelsen så sprider Kalmar kommun information på åtta olika språk i form av veckonyhetsbrev med olika teman.

• Integra håller öppet så att personer med annat modersmål än svenska ska kunna komma in och ställa frågor samt få information på sitt modersmål. Integra följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande att hålla avstånd och att begränsa sociala kontakter för att inte smitta andra. Integra finns även tillgängliga per telefon.

• Kunskapsnavet är tillgängliga digitalt.

Annons

Slutligen skickar kommunen en hälsning till de organisationer och föreningar som samarbetar för att nå ut med information och insatser.

– Tillsammans med olika organisationer, föreningar och myndigheter samverkar vi lösningsfokuserat och bygger nätverk. Utan denna samverkan hade vi inte nått ut så långt med vår information och vi hade heller inte kunnat genomföra de insatser under denna kris som vi nu har gjort. Vi är mycket tacksamma för alla de som samarbetar med oss, säger oppositionsråd Hanne Deverén (M).

Kalmar kommun gör just nu också en inventering via enkät till kommunens fastighetsägare om hur de upplever situationen och vilket behov av hjälp som de behöver för att kunna stötta sina hyresgäster på bästa sätt.

Sara JonassonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons