1. Livsstilarrow-down
  2. Kultur & Nöjearrow-down
  3. Familjarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sofia gör barnboksdebut

Det började med tankar om att skriva en reflektionsbok för vuxna och barn och landade i en barnboksdebut i sagan om ”Den vita kattens längtan”. Den 24 april släpps boken skriven av Kalmarförfattaren Sofia Sivertsdotter.
Sofia Sivertsdotter har skrivit flera böcker för vuxna, men ”Den vita kattens längtan” blir hennes barnboksdebut.

– Jag skickar boken till tryck nästa måndag så i helgen kommer jag åka iväg och sätta mig för att köra de sista finjusterande genomgångarna på boken, berättar Sofia som skrivit ett flertal böcker tidigare, men nu debuterar med en barnbok i samarbete med illustratören Anna Grundberg.

– Det är mycket som är nytt för mig i detta projekt. Framför allt att ha en illustratör som tar över delar av texten och gör bilder av det istället. Vi har haft många diskussioner och funderingar kring hur texterna ska flöda, varje sida och uppslag blir en historia i sig och vad ska sägas i text och vad ska sägas i ord, sådana saker har vi funderat mycket över, berättar Sofia som har kommunicerat med Anna via telefon och mail då Anna bor i Örnsköldsvik och Sofia i Kalmar.

Anna Grundberg från Örnsköldsvik har illustrerat boken som släpps den 24 april.
Foto: Anna Grundberg

– Vi insåg tidigt att vi skulle få jobba på det viset med tanke på avstånden, men det har fungerat väldigt bra. Jag är oerhört förtjust i Annas illustrationer och kände direkt att det var rätt, berättar Sofia.

”Den vita kattens längtan” beskriver Sofia som en bok med flera budskap.

– Det är en bok som handlar om vänskap, den handlar om längtan efter en vän, gemenskap, men också om kärleken till naturen.

Den lilla vita katten som har förlorat sin mamma är huvudpersonen i boken.

– Han bor ensam i skogen och får veta att det är en till liten kattunge på väg till skogen. Djuren i skogen börjar hjälpas åt för att förbereda den vita katten på att den här ungen ska komma.

Bland bokens huvudkaraktärer finns också två rävar som kommer att få en viktig roll i historien.

– De är väldigt tighta och katten sneglar på dem för att lista ut hur man gör för att få en vän. De här två rävarna har verkligen funnit varandra och även om katten också får vara med dem, så saknar han också en riktig bästa vän.

I boken finns också inslag av verktyg för läsaren att komma till ro.

– En liten del i den här boken handlar också om förmågan att trösta och lugna sig själv. Det är fem dygn som går i boken. Och den här lilla katten har en liten kvällsritual som han och hans mamma gjorde och som katten upprepar flera gånger i boken. Jag hoppas att kanske något barn kan snappa upp och använda den ritualen själv.

Läs mer

Kalmar

Kalmar Vatten tar in extrahjälp – en utter

Uttern Ulla har fått en hedersroll. Hädanefter är det hon som presenterar vattenförbrukningen – i hopp om att spara vatten.

Nyheter

Risk för skogsbrand i hela länet

Risken för bränder i skog och mark är stor i hela Kalmar län, inklusive Öland.

Kalmar

Så blir veckans väder enligt SMHI

Det ser ut att bli en av sommarens soligaste veckor. Här är prognosen:

Öland

Rånet i Böda: Det här vet vi

ICA-handlaren hotades i sitt hem strax före rånet.

Kalmar

”Trygghetsvandringar” utökas i Kalmar

Kommunen och föreningarna vill se ett tryggare Kalmar. Nu utförs vuxenvandringar under hela sommarlovet.

Öland

Två anhållna efter rån mot ICA-butik

Polisen fortsätter jakten på flera gärningsmän.