SOS Alarm kommer använda drönare vid hjärtstopp

SOS Alarm ska börja använda drönare vid akutlarm. Det betyder att Sverige är först i världen med att genomföra kliniska studier för akutmedicinska drönartransporter och att använda sig av drönare vid skarpa larm.
Publicerad 15 maj 2020
Foto: Pressbild

Till en början kommer drönarna att leverera hjärtstartare vid larm om misstänkt hjärtstopp som ett komplement till ambulansutryckningen. Men det finns planer på att använda drönare för flera typer av akutmedicinska transporter. Projektet startar i Göteborgs och Kungälvs kommun, men ambitionen är att utvidga användningen till flera platser i Sverige under kommande år.

Det är SOS Alarm, Hjärtstoppscentrum vid Karolinska institutet (KI) och teknikföretaget Everdrone som tillsammans har bedrivit ett forsknings- och innovationsprojekt i syfte att undersöka möjligheterna för akutmedicinska transporter med drönare.

Foto: Pressbild

– Det är fantastiskt att samarbetet mellan SOS Alarm, KI och Everdrone har lett till att vi nu kan driftsätta säkra drönartransporter som kan rädda liv. Vid akuta situationer räknas varje sekund. Med hjälp av drönare kan vi flyga ut mediciner och utrustning snabbt och till mer otillgängliga platser, i väntan på att ambulansen ska komma fram, säger Maria Khorsand, VD hos SOS Alarm, i ett pressmeddelande.

Det rapporteras cirka 6 000 hjärtstopp per år utanför sjukhus enligt siffror från KI, endast en av tio överlever. Vid plötsligt hjärtstopp minskar chansen att överleva med cirka 10 procentenheter per minut om hjärt-lungräddning eller defibrillering inte påbörjas. Om man kan snabbt kan skicka en hjärtstartare till platsen för händelsen kan personen som larmat 112 eller som befinner sig i den drabbades närhet påbörja en räddningsinsats.

– Vi har i våra tidigare publikationer visat att drönare har stor potential att göra nytta för hjärtstoppspatienter. Men detta är sannolikt första gången i världen som ett med larmcentral fullt integrerat drönarsystem larmas ut vid misstänkta hjärtstopp som ett tillägg till ambulans. Styrkan är att det görs inom ramen för en vetenskaplig klinisk studie där vi löpande analyserar säkerhet och genomförbarhet, säger Andreas Claesson, Docent vid KI.

Drönarna är så kallat autonoma men övervakas av en drönarpilot och av flygledningen på Säve flygplats för att inte riskera konflikter i luftrummet. Transportstyrelsen har utfärdat ett specialtillstånd för flygningarna och har granskat projektet ur ett säkerhetsperspektiv.

Foto: Pressbild

Drönaren kan navigera sig till platsen med hjälp av GPS-teknik och avancerade kamerasystem. När den anländer levererar den hjärtstartaren exakt på den palts där den behövs. Drönaren vinschar ned hjärtstartaren från 30 meters höjs till mottagaren på platsen.

– Själva metoden att sänka ner hjärtstartaren från drönaren med hjälp av en vinsch är mycket säkrare än att genomföra en landning på platser där det finns människor. Vi har under de senaste månaderna gjort över 100 testleveranser och vi kan konstatera att metoden fungerar väldigt bra, Mats Sällström, VD på Everdrone.

Systemet kommer att vara igång under perioden juni – september och sedan kommer resultaten att utvärderas.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.