Spelmissbruk kostar samhället 14 miljarder – varje år

Publicerad 9 mars 2020
Foto: Pixhill

Enligt en ny studie från Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi i Lund beräknas omkring fyra procent av Sveriges befolkning spela för mycket, av dessa har 45 000 personer allvarliga spelproblem. Det vill säga att deras tankar nästan bara kretsar kring spel och finansiering av spel, det rapporterar SVT.

Spelproblem påverkar inte bara individens liv, det ger även stora kostnader för samhället. Enligt studien handlar det om cirka 14 miljarder kronor per år.

– Det är det som går åt till att hjälpa människor, som behandling av spelberoende och skuldrådgivning. Många drabbas också av psykisk ohälsa och ångest, säger Thomas Hofmarcher, hälsoekonom vid Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi till SVT.

Dessutom ingår kostnader för Kronofogden, brott som begås för att finansiera spelandet samt indirekta kostnader som att personer med spelproblem blir arbetslösa eller spelar på arbetstid.

Vad är spelmissbruk?

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.