Startskott för Checkpoint Kalmar

Tänk dig en utomhusaktivitet som är öppen dygnet runt där du själv kan bestämma när, var och hur du vill delta. Det blir nu verklighet när Kalmar Orienteringsklubb och Kalmar kommun lanserar nya konceptet Hittaut i Kalmar stad.
Publicerad 1 maj 2020
Olle Björneld från Kalmar Orienteringsklubb är en av medlemmarna i klubben som gör projektet möjligt i Kalmar.
Olle Björneld från Kalmar Orienteringsklubb är en av medlemmarna i klubben som gör projektet möjligt i Kalmar.Foto: Sara Jonasson

Från och med den 1 maj kan du som befinner dig i Kalmar delta i nystartade projektet Hittaut. Med hjälp av en digital eller fysisk karta, kommer att finnas bifogad i KalmarPosten den 6 maj, tar du dig till olika checkpoints för att registrera koder.

– Det här är en utomhusaktivitet för alla åldrar, det här kan både mor- och farföräldrar och deras barnbarn delta i, säger Olle Björneld från Kalmar Orienteringsklubb som står bakom projektet ihop med Kalmar kommun.

Konceptet ligger helt rätt i tiden efter en vår som präglats av karantän, pandemier och social distans. Med nya projektet Hittaut kan du ge dig ut på egen hand eller i sällskap, när du vill, hur du vill och var du vill inom det område som projektet omfattar.

Ta med kartan eller appen på promenaden, cykelturen eller löprundan så aktiverar du både kropp och knopp och kanske upptäcker några nya platser. Vid varje checkpoint finns en kod som du kan registrera på ditt konto, med chans att vinna fina priser. Alla kan delta utifrån sina förutsättningar, dygnet runt under säsongen. Konceptet har vuxit fram i olika städer under de senaste tio åren och nu har det även kommit till Kalmar.

– Kalmar kommun hörde av sig till oss och undrade om inte vi kunde vara behjälpliga med att få igång det här i Kalmar, berättar Olle Björneld från Kalmar Orienteringsklubb.

Olle Björneld, Kalmar Orienteringsklubb, visar upp en av de 70 metallstolpar som kommer att finnas utplacerade i Kalmar med omnejd. Varje stolpe bär på en 2-bokstavskod som du använder du när du registrerar checkpoints på ditt konto.
Olle Björneld, Kalmar Orienteringsklubb, visar upp en av de 70 metallstolpar som kommer att finnas utplacerade i Kalmar med omnejd. Varje stolpe bär på en 2-bokstavskod som du använder du när du registrerar checkpoints på ditt konto.Foto: Sara Jonasson

Klubben var inte sen att nappa och under våren har medlemmarna varit ute i Kalmar för att sätta upp de metallpinnar som kommer att fungera som så kallade checkpoints, med koder att registrera.

– I första omgången släpper vi 70 checkpoints. Sen fyller vi på med 20 till i juni, juli och augusti så totalt kommer vi att ha 130 checkpoints i år, berättar Olle.

Till det första extrasläppet den 1 juni finns en inritad cykelrunda med 20 checkpoints utvalda av fritidsförvaltningen på Kalmar kommun ihop med Kalmar läns museum. Dessa bjuder på extra information om respektive plats. En större informationsruta finns på den fysiska kartan och i appen/hemsidan finns också extra information om dessa 20 checkpoints.

Området som de olika checkpoints kommer att finnas i, sträcker sig från Stensö i söder till Värsnäs i norr och från Kalmarsund i öster till E22 i väster.

Även om det är en orienteringsklubb som står bakom själva projektet så är Olle Björneld noga med att poängtera att det här verkligen är en aktivitet för alla människor.

– Det här är ett folkhälsoprojekt för vanliga människor, allt från de som är ute och går med hunden till den som är ute och joggar eller cyklar, åker rullstol eller promenerar med barnvagnen, beskriver han.

Så gör du!

1. Skapa ett konto på orientering.se/hittaut för att få möjlighet att registrera checkpointkoderna.

2. Kliv ut genom dörren och börja leta checkpoints!

För mer information, se https://www.orientering.se/provapaaktiviteter/hittaut/sa-funkar-hittaut/

En fysisk karta får du via Kalmarposten i numret som delas ut onsdag 6/5 eller på följande utdelningsställen:

Outnorth Kalmar, Fiskaregatan 19

Kalmar turistbyrå, Ölandskajen 9

Kalmar Stadsbibliotek, Tullslätten 4

Sara JonassonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.