Stort tillslag mot åldringsbedragare

Under måndagen har polisen i region Syd genomfört ett tillslag mot ett kriminellt nätverk som misstänks för grova bedrägerier mot äldre personer runt om i Sverige – däribland Kalmar.
Publicerad 27 januari 2020
Foto: Linus Gunnarsson

Det sitter fem personer anhållna misstänkta för grova bedrägerier eller försök till grova bedrägerier, så kallat vishing. De misstänkta är i 25-35-årsåldern.

Tillslaget genomfördes på olika platser i Malmöområdet där de misstänkta är hemmahörande. Det deltog ett 70-tal poliser i tillslaget och männen misstänks för delaktighet i omkring 20 grova bedrägerier och försök till grova bedrägerier mot äldre personer. Enligt polisen har männen lyckats lura till sig cirka 500 000 kronor.

Bedragarna har lyckats lura till sig pengar genom att ringa upp äldre personer i 75-80-årsåldern och presenterat sig som banktjänstemän eller företrädare för kreditinstitut. Vid tillfällen har gärningsmännen även uppgett sig vara poliser.

Därefter har bedragarna sagt att de äldre personerna tagit ett lån vilket de nekat till. Då förklarar bedragaren att personen har blivit utsatt för ett bedrägeri och för att stoppa utbetalningen måste personen skriva in ett nummer och texten STOPP i meddelanderutan i betalappen ”Swish”. I själva verket har den drabbade swishat pengar till en penningmålvakt, vilket de först insett efteråt.

– Det är ett stort jobb och samarbete bakom måndagens tillslag. Det är viktigt att vi kan slå ut de här kriminella nätverken som genomför grova bedrägerier mot åldringar runt om i landet. Polisens jobb att slå mot de grovt kriminella nätverken är strategiskt viktigt i kampen mot den organiserade brottsligheten säger Petra Stenkula, chef för polisens regionala utredningsenhet i region Syd i ett pressmeddelande.

De äldre som drabbats är från:

Umeå, Södertälje, Helsingborg, Trosa, Ronneby, Uppsala, Borås, Uddevalla, Lidköping, Vaxholm, Hudiksvall, Örebro, Hagfors, Katrineholm, Falsterbo, Kalmar, Hästveda, Jukkasjärvi och Nyköping.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.