1. Livsstilarrow-down
  2. Kultur & Nöjearrow-down
  3. Familjarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Stort utbud av sommarjobb även i år

Under december och januari anmäldes 49 000 lediga platser till Arbetsförmedlingen. Främst är det inom vård och omsorg, och transport det brukar finns extra goda jobbmöjligheter.
Foto: Peter Kroon

Enligt Arbetsförmedlingen är trenden att arbetsgivarna börjar sina rekryteringar tidigare än för några år sedan.

– Precis som tidigare år är personal inom vårdyrken de överlägset mest eftertraktade, till exempel undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter. Eftersom konkurrensen om personalen är stor börjar arbetsgivarna sin rekrytering allt tidigare. Sommarjobb kommer också tidigt på året och i år har även Kriminalvården varit tidigt ute och söker ett stort antal sommarvikarier, säger Johan Eklöf, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Foto: Arbetsförmedlingen

I fjol var det ett rekordår med mycket start inledning med drygt 50 000 anmälda sommarjobbsplatser i december och januari. I år har 49 000 lediga sommarjobb och vikariat anmälts under samma period. Det anmäldes ytterligare 79 000 sommarjobb mellan februari och juni 2019.

– Idag är det viktigt att kolla genom sina olika nätverk och kontakter, men självklart också kika genom Platsbanken och där företagen befinner sig, antingen genom mässor, sociala medier och hålla sig uppdaterat genom deras hemsidor. Det är också bra att ta kontakt direkt med arbetsgivarna och berätta mer om sig själv, särskilt när det gäller mindre företag, tipsar Omid Rahmanian, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

De vanligaste yrkena bland hittills anmälda sommarjobb:

1. Vårdyrken (undersköterska, vårdbiträde m.m.)
2. Kriminalvårdare
3. Industriarbete (processövervakare, maskinoperatör, montör m.m.)
4. Restaurang (köksbiträde, serveringspersonal, kock m.m.)
5. Handel (butiksförsäljare, kassapersonal m.m.)