Strålande celler på polisens tak
– Elproduktionen för hela fastigheten motsvarar ungefär 26 villor, berättar Lars Blixte, fastighetsförvaltare och projektledare från P&E Fastighetspartner som förvaltat fastigheten sedan den byggdes.
Polishuset i Kalmar byggdes 2008 av Peab och ritades av Jörgen Hansson, Sweco Arkitekter. Idag är det en byggnad som förenar säkerhet och polisiärt arbete samtidigt som den upplevs välkomnande och vacker för allmänheten runt omkring och personalen i byggnaden.
Under hösten 2019 fick fastighetsförvaltaren P&E Fastighetspartner i uppdrag att förhandla en solcellslösning för fastigheten och valet landade på Elia i Kalmar som under vintern har genomfört höghöjdsjobbet på Polishusets tak, under noggranna säkerhetsföreskrifter och restriktioner med tanke på fastighetens användningsområde. Nu är arbetet färdigställt och från och med den 1 maj är hela fastighetens elförbrukning klimatneutral.
– Den här fastigheten har hela tiden legat i framkant både vad det gäller miljö och teknik. Vi har nyligen bytt styrsystem för ventilationen, vi har ett övervakningssystem för el- och uppvärmning och i höstas tvättade vi den del av fasaden som är klädd med cederträ, med avjoniserat vatten, helt fritt från kemikalier och det blev riktigt bra, berättar Lars Blixte.
Fastighetsägaren Vacse är ett bolag som äger fjorton samhällsfastigheter med offentliga hyresgäster, varav sex polishus i landet och är enligt Lars väldigt målmedvetna i sitt arbete att minimera klimatavtrycken.
– De valde till exempel att köpa en större solcellsanläggning än de egentligen behövde för att uppnå och bli klimatneutrala. På sikt är tanken också att man ska kunna sälja lite el vidarel via Kalmar Energi och vidare till Skellefteåkraft. Det är dock ingen större lönsamhet i själva försäljningen, utan det handlar snarare om att vara klimatneutrala och här fanns möjligheterna, förklarar Lars Blixte.
Att investera i solceller är ett projekt som är bidragsberättigat med 20 procent, men inte heller det var någon avgörande faktor i det här fallet, menar Lars Blixte.
– Vi hade genomfört den här satsningen hur eller hur, det avgörande var klimatavtrycket. Men det är ändå bra att lyfta fram att det är en investering som uppmuntras.
Via en app kan nu fastighetsskötaren P&E Fastighetspartner Vacse som äger fastigheten följa produktionen från solcellerna på taket.
– Där kan vi se värden dag för dag och vi kan också se om det är någon av de 304 solcellsmodulerna som blir trasig eller inte fungerar optimalt. Dessutom ska de vara självrengörande för exempelvis fåglar som kan smutsa ner, men det har vi inte kunnat utvärdera ännu då det gått för kort tid för det.