Studenter grävde efter järnåldersby i Gamla Skogsby

De flesta har säkert hört talas om Skäftekärr på norra Öland, som kommit att bli den mest kända järnåldersbyn på ön. Men visste du att en av de största järnåldersbyarna faktiskt låg i trakterna runt Skogsby, närmare bestämt mellan Skogsby och Kalkstad. Arkeologen Ludvig Papmehl-Dafay, lektor på Linneunniversitetet, höll på Kalmar läns museum ett föredrag om denna spännande plats.
Publicerad 28 mars 2020
Utgrävning pågår i Gamla Skogsby. Ludvig Papmehl-Dufay mäter in brända väggrester med GPS.
Utgrävning pågår i Gamla Skogsby. Ludvig Papmehl-Dufay mäter in brända väggrester med GPS.Foto: Johnny Therus

Trots att man länge känt till fornlämningarna i Gamla Skogsby, dröjde det ända fram till hösten 2019 tills man började gräva på platsen.

Arkeologen och lektorn Ludvig Papmehl-Dafay höll lunchföredrag om järnåldersbyn i Gamla Skogsby på Kalmar läns museum.
Arkeologen och lektorn Ludvig Papmehl-Dafay höll lunchföredrag om järnåldersbyn i Gamla Skogsby på Kalmar läns museum.Foto: Cajsa Noresson

Vad var det då som gjorde att det dröjde så länge?

– Det måste alltid finnas en frågeställning innan man beslutar sig för att börjar gräva, det finns många platser som man ännu inte utforskat, men utan frågor behövs ju inga svar, säger Ludvig. Vad var det då för frågor man hade när det gällde järnåldersbyn vid Gamla Skogsby?

Jo, man var intresserade av den husgrund som ligger direkt väster om det 55 meter stora långhus - som för övrigt är det största hittills kända långhuset på öland -. Studenter från Linnéuniversitetet, under ledning av Ludvig Papmehl-Dafay, som fick i uppdrag att ta reda på följande om husgrunden:

● Är det en byggnad?

● Är den i så fall kvadratisk, eller fortsätter den i väster?

● Om det är en byggnad, vad har den i så fall använts till och hur gammal är den?

“Det man först trodde var ett Kulthus eller förstuga till långhuset skulle visa sig vara något helt annat.”

Foto: Cajsa Noresson

För det första var husgrunden mycket större än man tidigare trott och någon fjärde gavel har fortfarande inte hittats. Det skulle mycket väl kunna röra sig om ännu ett långhus. Bland fynden som grävts fram finns bland annat tre vävstolstyngder, delar av vad som ser ut som en kniv, flera slipstenar samt mängder av hushållskeramik. I mitten av huset finns något som liknar en matlagningsplats. Kanske kan huset ha använts som kök?

Strax innanför ingången till huset och vid en av de takbärande stolparna hittades ett stort fragment av sönderslagna eller trasiga brynen, som använts till att slipa eggverktyg och nålar.
Strax innanför ingången till huset och vid en av de takbärande stolparna hittades ett stort fragment av sönderslagna eller trasiga brynen, som använts till att slipa eggverktyg och nålar.Foto: Ludvig Papmehl-Dafay

Första gången man sökte av området gav metalldetektorn konstant utslag, vilket var lite förvirrande, men det skulle visa sig att det var jorden som blivit magnetisk efter en brand. Byggnaden som en gång stått där hade nämligen brunnit ner. I marken kunde man se förkolnade husstolpar som blivit ersatta med nya jämte de gamla, vilket vittnar om att det första huset som brunnit ner, hade byggts upp igen.

Det har även hittats en agraffknapp som gör det möjligt att datera byn till 400-500-talet efter kristus, då det var modernt att använda sådana knappar. Detta gör byn samtida med Sandbyborg där man tidigare grävt fram en liknande knapp.

Det enda bronsföremålet som hittades, en så kallad agraffknapp som kan liknas vid en manschettknapp. Denna typ av agraffknapp är typisk för folkvandringstid och sent 400-tal/början av 500-talet.
Det enda bronsföremålet som hittades, en så kallad agraffknapp som kan liknas vid en manschettknapp. Denna typ av agraffknapp är typisk för folkvandringstid och sent 400-tal/början av 500-talet.Foto: Ludvig Papmehl-Dafay

Teorier om att det kan ha funnits ett samband mellan den här byn och Sandbyborg finns. Det kan ha varit så att det rådde konflikter mellan östra och västra Öland och kanske var gårdarna här vid Gamla Skogsby involverade på något sätt?

– Utgrävningen har varit ett bra tillfälle för studenterna att få insikt i det arkeologiska arbetet och tack vare dem vet vi idag mer om järnåldersbyn som en gång låg i trakten runt Skogsby. Förhoppningsvis kommer arbetet med utgrävningen återupptas i höst, då vi hoppas hitta fler intressanta fynd som kan hjälpa oss att räta ut en del frågetecken som fortfarande kvarstår, säger Ludvig.

Intresset var stort när Ludvig berättade om utgrävningarna.
Intresset var stort när Ludvig berättade om utgrävningarna.Foto: Cajsa Noresson

Cajsa Noresson
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.