Annons
Kultur

Succéföreställning till länet i höst

Byteatern och Regionteatern Blekinge och Kronoberg tar tillsammans med den danska succéföreställningen ”Jag springer” till Sverige.
Publicerad 21 april 2020
Edvin Bredefeldt gör monologen Jag Springer
Edvin Bredefeldt gör monologen Jag SpringerFoto: Byteatern/Emelie Lund, Mattias Johansson

"Jag springer” är en monolog som handlar om att bearbeta sorgen efter ett barns död. Under hela monologen kommer skådespelaren Edvin Bredefeldt att springa på ett löpband, vilket innebär att han kommer att springa nio kilometer varje föreställning. För detta har han förberett sig i över ett år.

– Än så länge har jag inte börjat med själva skådespelararbetet med texten, men däremot så har det ju varit en lång period av fysisk förberedelse. Jag tränar fem pass per vecka. Jag har gått ned 20 kilo och ska fortsätta träna för att klara hela spelperioden utan skador, säger Edvin Bredefeldt i ett pressmeddelande.

Annons

Föreställningen baseras på journalisten Anders Legarth Schmidt som snörade på sig löparskorna en timme efter att hans sexåriga dotter Ellen gått bort i cancer. Löpningen blev hans sorgearbete som sedan resulterade i en blogg i den danska tidningen Politiken. Dramatikern Line Mørkeby omarbetade hans berättelse och gjorde monologen ”Jeg løber”.

I ett samarbete mellan Byteatern Kalmar länsteater och Regionteatern Blekinge Kronoberg kommer föreställningen nu spelas i bygdegårdar, teatrar och andra spelplatser över hela sydöstra Sverige.

”Jag springer har premiär 2 oktober 2020 och turnerar sedan fram till maj 2021.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons