Annons

Svenskarna stannar hemma – enligt analys av telefondata

Påsken står inför dörren och de allra flesta verkar ha hörsammat myndigheternas uppmaning om att stanna hemma och inte resa i väg. Enligt en analys från Telia visar att antalet resor till populära skidorter och lantställen har minskat med mer än 90 procent.
Publicerad 12 april 2020
Foto: Victor Cap

Antalet Stockholmare som reste till Kalmar, Gotland och Åre var över 90 procent färre än under påsken 2019.

Det är genom en tjänst som heter Telia Crowd Insights som analyserar anonymiserad och aggregerad mobil nätverksdata. Det gör att man kan se beteenden och rörelsebehov i samhället, exempelvis resmönster och hur vi förflyttar oss.

– Vi ser en dramatisk minskning jämfört med förra året vilket dels beror på att många skidorter har stängt, dels att svenskarna verkar följa myndigheternas uppmaning om att stanna hemma. Överlag ser vi att resandet från Stockholmsregionen under påskveckan har gått ner med 80 till 90 procent. Vi ser liknande nedgångar i andra regioner också, t.ex. Lysekil har ca 80 procent nedgång från närliggande kommuner såsom Göteborg, Mölndal och Skövde, säger Kristofer Ågren, chef för affärsområde dataanalys i ett pressmeddelande.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons