GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Veckans profil

"Sveriges modernaste lager"

För 20 år sedan grundade Andreas Ekberg och kollegan Hans Bengtsson Royal Design, ett e-handelsföretag inom inredning, som nu är mitt i flytten från Kalmar till Nybro där de byggt upp 20 000 kvadratmeter lager. "Sveriges modernaste lager" beskriver Andreas Ekberg det som. Samtidigt startar han och Hans upp ett nytt företag med utgångspunkt från Kalmar, där de ska bygga just lager.
Foto: Sara Jonasson

Godmorgon, när klev du upp idag?

– 05:30

Vad står på din frukostbricka?

– Samma som de senaste 25 åren… Wasa Sport knäckebröd och svart kaffe.

Hur startar du helst dagen?

– Full fart direkt, ett kort fyspass och sedan frukost och jobb.

Vilken tid gillar du bäst?…

– Jag är både morgon- och kvällsmänniska.

Royal Designs nya lager är i drift sedan 1 oktober, hur känns det så här långt?

– Mycket bra, allt har gått väldigt smidigt och bättre än planerat. Processerna börjar sitta nu och det blir bättre och mer effektivt för varje vecka. Jag är omgiven av fantastisk personal som snabbt tagit in ny kunskap och hjälpt till med att optimera våra processer för ett effektivt och automatiserat lager. Nu är dessutom Black Week i full gång men vi har haft 2 månader på oss att trimma in alla processer.

Hur har ni tagits emot i Nybro?

– Det känns mycket positivt, Jag har bara hört gott och det är många underleverantörer som verkligen vill att vi ska etablera oss här. Majoriteten av vår personal från lagret bor i Nybro eller Kalmar och får närmare till jobbet än tidigare. Det är egentligen bara kundtjänst som får lite längre sträcka, men vi hade after work här för någon vecka sedan och då kom 100 procent, det känns riktigt bra. Vi har lagt mycket kraft på att man ska må bra på sin arbetsplats och vi har personal som kommer tidigare än de behöver till jobbet eller äter sin lunch här även om de inte börjat sitt skift än, det känns som ett bra betyg.

Hur ser det ut för e-handelsbranschen inför 2020?

– Det ser bra ut, e-handeln tar snabbt marknadsandelar från den fysiska handeln och det stora e-handelsskiftet i detaljhandeln beräknas ske 2025 enligt Svensk Handel. Köpbeteendet kommer att ändras. Det var nog ingen som för sju år sedan trodde att vi skulle få 60-70 procent av våra orders via telefonen. Men det beteendet kommer bara att öka.

– Men det finns bara en bransch idag där e-handeln är större än den fysiska handeln och det är inom bokbranschen. Samtidigt var det den första branschen inom e-handeln så det visar ju bara vart vi är på väg. Elektronik kommer snart gå förbi, sport- och fritid växer snabbt och sen kommer nog de traditionella branscherna runt 2027-2028.

Du och din tidigare kollega Hans Bengtsson har nu grundat ett nytt företag, Infrahubs AB, berätta mer!

– Om vi tittar på England och London så kommer det saknas 900 000 kvadratmeter lager i London år 2021 och det är därför vi känner att Infrahubs är så rätt. Affärsidén är att bygga och hyra ut skräddarsydda lager till e-handlare och andra företag som jobbar med logistik. E-handelns enorma tillväxt påverkar detaljhandeln i grunden. Hans och jag har designat framtidens lager för att ge e-handlare en snabb omställning till framtidens sätt att bedriva effektiv e-handel. Vi bygger framtidens automatiserade lager placerade på geografiskt strategiska platser. Skapad av e-handlare för e-handlare.

– Infrahubs kommer att ha sitt säte i Kalmar. RoyalDesign flyttade till Nybro så nu skapar vi en ny bebis i Kalmar. Hans är vd sedan 1 november och håller nu på att sätta ihop en säljorganisation. Sen är det Europa som gäller i första hand, sen vet man inte vad som händer längs vägen och över tid kommer jag att fasas in i Infrahubs också.

Vad var ditt första jobb?

– Ja, jag har haft sommarjobb och så hade jag en kort sejour på ett byggbolag, jag tycker det är skitkul att bygga, och så har jag kört sågverket i Långasjö, det var det bästa som har hänt mig. Jag och en kompis jobbade där och efter ett år sa min kompis att han skulle börja plugga till ekonom och jag hakade på.

Vad fick dig att flytta till Kalmar?

– Min fru. Att flytta till Kalmar är det bästa jag gjort, det är jädrigt bra, man förstår inte hur bra. Det finns allt, lagom stort, bra skola, nära havet, nära Öland, nära till Nybro, det är perfekt!…

Du är även aktiv i Hossmo RC och Hossmo BK, stämmer det?

– Jag och tio grabbar på gatan startade Hossmo RC för många år sedan, då var jag mer aktiv än jag är idag. Jag jobbar på en comeback med maraton 2020 i Berlin, men nu är det är tufft att hänga med de snabba gubbarna. Mina barn spelar fotboll i Hossmo BK, jag är inte aktiv i klubben men är gärna med på vallen när de spelar match.

Person/personlighet du ser upp till?

– Driftiga entreprenörer.

Motto?

– Tänk positivt!

Hur varvar du ner?

– Med familj och vänner.

Läser/lyssnar eller tittar du helst på?

– Kopplar gärna av med en Netflix-serie tillsammans med Linda.

Jobb i ditt nästa liv?

– Entreprenör.

Tre kändisar du gärna skulle bjuda på middag?

–Jag bjuder tre lokala kändisar - Hans Bengtsson, Nicklas Medin och Mats Nilsson.

Vad skulle du bjuda på?

– Enligt mina barn bränd falukorv, så det får nog bli restaurang.

Vad är fredagsmys för dig?…

– Avkoppling med familjen.

Vad gör du om tio år?

– Fortsätter att utveckla och driva bolagen som jag är engagerad i.

Andreas Ekberg

Ålder: 45 år
Familj: Fru Linda sedan 25 år och mina barn Clara & Axel.
Bor: Hossmo
Uppväxt: Kråksjö (Kronobergs län precis vid gränsen till Kalmar län)
Yrke: Entreprenör. Operativ chef, vice vd och delägare samt styrelsemedlem i Royal Design.
Beskriv dig själv med tre ord: Rak, effektiv, positiv
Aktuell:
Automatiserat och byggt nya lager om totalt 20 000 kvadratmeter i Nybro. Nyligen startat Infrahubs tillsammans med gamla vapendragaren Hans Bengtsson och börsbolaget Catella. Infrahubs ska bygga framtidens lager för e-handlare och andra företag som jobbar med logistik.

Läs mer