Annons
Filmtipset

Sylvasst kriminaldrama levererar på toppnivå i sin tredje säsong

Publicerad 4 april 2020
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Foto: Netflix

Ozark (Serie, Netflix, säsong tre ute nu på Netflix)

Serier och filmer om kollisionen mellan det vardagliga förortslivet och olika typer av riskfylld kriminalitet har länge varit omåttligt populärt. Kring millennieskiftet banade både “The Sopranos” och “The Wire” väg för den typen av berättelser och sedan dess har vi fått allt från “Bloodline” och “Fargo” till “Breaking Bad” och “Sons of Anarchy”. En av de skapelser som har förvaltat arvet från det tidiga 2000-talets giganter allra bäst är “Ozark”, där vi möter den ambitiösa ekonomiska rådgivaren Marty Byrde (Jason Bateman), hans fru Wendy (Laura Linney) och deras två barn.

Till skillnad från i “Breaking Bad”, där det tar några säsonger innan huvudkaraktären har tagit steget helt över till fel sida av lagen, sitter Marty fast djupt ner i träsket redan från start. Han tvättar nämligen pengar åt en hänsynslös mexikansk knarkkartell, något som går relativt smidigt när det görs i finansmetropolen Chicago. Efter ett eskalerande fiasko med en fifflande partner tvingas dock hela familjen Byrde fly ut till Ozarkbergens skogar med ett nästintill omöjligt uppdrag: att fortsätta tvätta pengar i lika stor omfattning som tidigare, fast genom de lokala småföretagen. Det som till en början var ett ansvar som Marty bar själv på sina axlar slukar snabbt hela familjen, vilket blottlägger djupa sprickor i deras idylliska fasad. Inte nog med det, områdets heroinbaroner är inte särskilt glada över den nyinflyttade konkurrensen.

Annons

Känslan av att varje dag för familjen Byrde är en febril kamp mot klockan och tidvattnet (i form av snokande FBI-agenter och kartell-yrkesmördare, bland annat) gör att den nageltuggande spänningsnivån i “Ozark” klår det mesta i genren. Bateman, som utöver skådespeleriet även är en av skaparna bakom serien, är grym på att skildra den tysta paniken hos Marty, samtidigt som hans intelligens och kompetens känns fullt trovärdig. Allra största behållningen är dock Laura Linney, vars komplexa karaktär gör en lika oväntad som fascinerande resa under seriens tre säsonger. Dessa två naturkrafter, rakbladsvasst manusförfattande och nattsvart spänning gör detta till en riktig höjdare som avverkas i rasande tempo.

Viktor Jerner
Annons
Annons
Annons
Annons